Hrvatski radio

Radio Zadar

Autorica izložbe: Moje djevojčice kao da su znale što nas čeka

10.11.2020.

09:04

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Izložba obuhvaća radove iz nekoliko ciklusa kojima se autorica bavi od 2010. godine, među njima i recentnu serija crteža djevojčica „Izgubljeno/a u vremenu" koji su posebno uočljivi jer su razlomljeni na više zasebno uokvirenih polja.

U zadarskoj Gradskoj loži sinoć je otvorena izložba koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić - „Okrhak memorije" . 

Izložba ostaje otvorena do 18. studenog, a rezultat je suradnje Narodnog muzeja Zadar i Muzeja grada Koprivnice.

Više doznajemo od same autorice koja prvi put izlaže u Zadru; Crteži djevojčica koji su prikazani fragmentirano bave se temom sjećanja, razmišljanima o prošlosti, ali i razmišljanjima o budućnosti tih djevojčica koje imaju pomalo tužne i zamišljene izraze lica, a zašto je tome tako - pitaju me mnogi ?, One se malo brinu o budućnosti, a kao što možemo vidjeti potvrđuje nam se ta briga, ali se nadamo kako ćemo se izvući iz svega ovoga što nije lijepo. 

 

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Draženka Jalšić Ernečić autorica je knjge „Gordana Špoljar Andrašić“ iz 2003. godine, a godine 2017. objavljena je umjetnička knjiga „Memorabiliar“ u izdanju Muzeja grada Koprivnice autorice Ive Körbler - stoji u službenoj najavi izložbe.  

 

koprivnička umjetnica Gordana Špoljar Andrašić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.