Hrvatski radio

Radio Zadar

Avanturisti i ljubitelji prirode proveli aktivan vikend na Zrmanji

02.05.2018.

18:21

Autor: Ana Štrelov

A. Štrelov

A. Štrelov

Foto: - / -

Prošli vikend rijeka Zrmanja bila je središte županije, barem za one koji vole aktivno provoditi vrijeme u prirodi. Zrmanja Adventure festival okupio je 700 natjecatelja u različitim kategorijama: od traila tri rijeke, rafting regate i surfanja s veslom, najbrže rastućeg vodenog sporta na svijetu.

Osim sportskih aktivnosti, u sklopu WWF Adria nacionalne kampanje 'Naše rijeke, naše blago'  upućena je važna poruka o očuvanju slobodnih i prirodnih rijeka od neodrživog korištenja koje ugrožava biljni i životinjski svijet. Također su istaknuti i turistički potencijali.
Dok su se drugi iseljavali iz Obrovačkog područja,vlasnik kamenog imanja 'Mićanovi dvori' i agencije 'Riva rafting centra', Đuro Župan vidio je potencijal. Njegovo imanje  baza je sportskog, rekreacijskog, izletničkog i gastronomskog turizma. Ovim poduzetničkim pothvatom, osim novih aktivnosti, mještanima su se otvorila i nova radna mjesta .
Kako bi se potaknuo razvoj aktivnog turizma, u sklopu projekta  Adriatic Cnyoning  stigli su brojni lokalni i strani novinari, blogeri i djelatnici turističkog sektora. Ovim projektom  želi se potaknuti razvoj aktivnog turizma na širim prostorima Zrmanje i Čikole u Hrvatskoj, Peć Mlina i Borka u BiH te Orjena i Vrbanja u Crnoj Gori. Uređenjem turističke infrastrukture navedene destinacije jadranskog zaleđa postat će prepoznatljive kao 'outdoor' odredišta, te je bitno ulagati u znanja lokalnih ljudi o specifičnoj turističkoj ponudi kao i podignuti razinu informiranosti o tom prostoru.

Sudjelovnje na projektu nije propustila Karolina Woytasz, autorica bloga Chorwacja Cafe (link:http://chorwacjacafe.pl/). Na svom  blogu s čitateljima dijeli dojmove o putovanjima iz Hrvatske, o načinu života i prirodnim ljepotama naše zemlje. S obzirom kako je diplomirala hrvatski jezik, na blogu daje i lekcije hrvatskog jezika. Na društvenim mrežama ima 44 tisuće pratitelja, a Za Poljake kaže kako vole Hrvatsku  i često joj se vraćaju, a najviše im se sviđaju gradovi Trogir i Omiš.

Oduševljenje viđenim na Zrmanji nije mogao sakriti ni 25-godišnji Ukrajinac Pavlo Fedykovych koji piše za CNN Travel, BBC Travel i Lonely Planet (blog: http://svitforyou.com/).  Istaknuo je kako Hrvatsku jednog dana vidi kao svoj dom, a svoje dojmove je podijelio na društvenima mrežama  i na taj način promovirao zadarsku regiju diljem svijeta. 

Pustolovni  turizam u Hrvatskoj posljednjih godina doživljava sve veću popularnost. Turisti od destinacije traže više od sunca i mora, a ovakvim projektima postiže se promocija ruralnih dijelova naše županije  koji imaju potencijal za takvim oblikom turizma.

Tijekom trajanja  Adriatic Cnyoning projekta na prostoru Grada Obrovca uredit će se dvije pješačke staze prema Janković buku kako bi se oplemenila turistička ponuda i olakšao pristup. U planu je obnova i rekonstrukcija Centra za razvoj kompetencija u ruralnom turizmu na prostoru Pakova sela i uređenje pješačko-biciklističkih staza u Pakovu selu i Pokrovniku u Šibensko-kninskoj županiji.
Projekt Adriatic Canyoning financiran je iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura, od čega je 85 posto sredstava osigurala Europska unija.   

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.