Hrvatski radio

Radio Zadar

Avvantura FF počinje 22. kolovoza

13.08.2015.

14:35

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijere filmova koji su već osvojili kritiku i publiku na renomiranim svjetskim filmskim festivalima poput onih u Cannesu ili Berlinu, na Sundance festivalu i brojnim drugim - to je samo dio programa 6. Avvantura Film Festivala koji će se u Zadru održati od 22. do 28. kolovoza.

6. AVVANTURA FESTIVAL ZADAR & FILMFORUMZADAR MATCHMAKING počinje 22.08. pravom filmskom poslasticom, hrvatskom premijerom filma „UBOJICA“ (The Assasin) velikoga tajvanskog redatelja Hsiao-hsien Houa koji se na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu okitio nagradom za najbolju režiju! Nakon dugogodišnje filmske karijere Hou je napravio neočekivani žanrovski iskorak i prvi put ušao u wuxia žanr snimivši film o plaćenici iz vremena dinastije Tang, kojoj je naručeno da ubije čovjeka kojeg voli. Kritičar Telegrapha nazvao ga je jednim od najljepših filmova koji je ikada vidio.

Zadarski filmski festival prvi u Hrvatskoj prikazuje i najkontroverzniji film 2015, koji je podigao buru i prije svjetske premijere u Cannesu! LOVE (LJUBAV),francuskog redatelja Gaspara Noea eksplicitni je film, 3D drama s puno hardcore sexa, art-porn…U svemu tome Noe nije vulgaran, napravio je seksualnu melodramu o mladiću i djevojci, i još jednoj djevojci, koji uživaju u ljubavi i seksu… Noe kaže kako u najnovijem filmu nije htio biti sputan „propisanom mjerom u prikazu seksualnosti koja je uspostavljena u mainstream filmu“. LOVE je filmski događaj godine!

Zadarski Festival će od 22.08. do 28.08. na svojim pozornicama nuditi više od stotinu naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, među kojima pregršt premijernih, a kroz razne retrospektive i programe vraćati će se i u prošlost. Filmovi stižu iz raznih krajeva svijeta.

Pa evo samo nekih naslova:OBSCURE SPRING,SAVRŠEN DAN (A Perfect Day),LEAVES OF THE TREE , MARGARITA, WITH A STRAW i mnogi drugi. 

6. izdanje festivala nudi bogati francuski dio programa, kao plod suradnje i dio velike manifestacije „Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.“ 

Jedna filmska projekcija na Forumu  ima humanitarni karakter, pa će Zadrani i njihovi gosti kupnjom kino ulaznice sudjelovati u akciji „Zaklade Hrvatska bez mina“ i Vladinog ureda za razminiranje. Riječ je o projektu izrade jedinstvene baze podataka žrtava mina s ciljem identificiranja potreba stradalnika, zapošljavanja, prekvalifikacija, školovanja, medicinskih i drugih  potreba te u konačnici cjelokupnoj integraciji osoba s invaliditetom u društvo. S prvim ispitivanjima na terenu krenulo bi se iz zadarskog zaleđa, koje je bilo jedno od najzagađenijih područja u Domovinskom ratu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.