Hrvatski radio

Radio Zadar

Bachova Muka po Ivanu u crkvi Svetog Frane

18.03.2016.

13:58

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prepunoj crkvi sv. Frane izvedeno je remek djelo Johana Sebastiana Bacha - Muka po Ivanu. Riječ je o dramaturški i teološki iznimno složenom djelu kojeg se rijetko ima prigodu čuti. U Zadru se ono u cijelosti izvelo prvi put.

Uoči Velikoga tjedna, Zadrane je u nebeske sfere odvela prva integralna izvedba Bachove Muke po Ivanu.

Ovo je jedna od najljepših stranica ikad ispisanih perom živućeg čovjeka /Muka po Ivanu može biti izvedena, kao što je to bilo na premijeri u Leipzigu u malom sastavu- kako su ti ljudi to otpjevali ja nemam veze. Mi danas imamo bolju situaciju. - kaže dirigent Tomislav Facini.

Nakon Zagreba i crkve sv. Katarine, prvi put u cjelosti Bachovo remek djelo u Zadru su izveli instrumentalisti Hrvatskoga baroknog ansambla i pjevači ansambla Antiphonus. U ulozi Evanđelista bio je ugledni njemački tenor Robert Bartneck. Dionicu Isusa pjevao je Krešimir Stražanac, jedan od svjetski vodećih bas baritona po pitanju Oratorija.

Zaista zahtjevno djelo, i jedno djelo koje je zahvalno koje publici nudi utjehu. To nije koncert na koji se dolazi slušati samo tonove i koliko je netko vituozan. To je virtuozno djelo tu nema govora ali služimo glazbi večeras. - govori bas bariton Krešimir Stražanac.

Umjetnički projekt koji je već prozvan događajem sezone, zadarski Koncertni Ured darovao je svojoj vjernoj publici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.