Hrvatski radio

Radio Zadar

Bageri na Bokanjcu počinju kopati 15. siječnja

27.12.2020.

17:54

Autor: Filip Matijević

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Sada slijedi otvaranje natječaja za područje grada, od Ulice Hrvatskog sabora prema moru; Bili brig, Skročini, Belafuža do Žmirića uključujući Diklo... a zadnji dio je Kožino odnosno Petrčane, otkriva Kasap.

Godina 2020. će u okvirima grada Zadra ipak biti upamćena i po nečem dobrom. Potpisan je ugovor za početak radova na sustavu kanalizacije i vodoopskrbe za područje Bokanjca. Početak je to dugoočekivanog „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane”.

Kada je ideja o projektu krenula, prije desetak i više godina, želja je bila imati grad bez crnih jama i ilegalnih ispusta u more. Od istočnih dijelova pa sve do Petrčana. Gdje smo na izmaku 2020.? Konačno je potpisan ugovor s izvođačem radova na Bokanjcu. Strabag bi za 201 milijun kuna bez PDV-a trebao do kraja 2023. ovoj gradskoj četvrti izručiti potpuno sređenu vodno-komunalnu infrastrukturu.

Premašuje to procijenjenu vrijednost za 70-ak milijuna kuna, a probijeni su i rokovi kada se trebalo početi s izgradnjom. Probijeni su upravo zato jer su se natječaji za izvođača poništavali zbog preskupih ponuda. Ali potpisom na ugovor godina se zaključuje, a što slijedi otkriva gradski pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap:

Tu smo zbog ponavljanja natječaja izgubili šest mjeseci, a očekujem da bi 15. siječnja prvi bager trebao početi raditi.

Kasap podsjeća na važne projekte koji su prethodili ovom megaprojektu:

Od uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i kolektora visoke zone došli smo do faze da sada krećemo s tzv. kapilarnom izgradnjom do svakoga kućanstva.

A dok budu raskopane ulice na Bokanjcu, bit će i u gotovo čitavom zapadnom dijelu Zadra:

Sada slijedi otvaranje natječaja za područje grada, od Ulice Hrvatskog sabora prema moru; Bili brig, Skročini, Belafuža do Žmirića uključujući Diklo... a zadnji dio je Kožino odnosno Petrčane.

Kada se izgradi sustav javne odvodnje u ovom dijelu grada, na njega će se spajati novi dio projekta: Ploča, Dračevac, Crno:

Kroz raspisivanje ovih natječaja sustavom odvodnje bit će obuhvaćeno preko 93 % kućanstava.

Kasap napominje da će ovi brojni radovi značiti i posebnu prometnu regulaciju u mnogim gradskim dijelovima i zato unaprijed poziva Zadarane na strpljenje i toleranciju.

Grad paralelno, izvan ovih projekata, financira potpuno obnavljanje 317 ulica kojima će proći odvodnja, zajedno s nogostupima i javnom rasvjetom. Ono što je najvažnije, Kasap kaže da Zadrani ove projekte ne bi trebali plaćati ništa skuplje:

Zato što smo mi dosadašnjom politikom cijena po kubnom metru vode obuhvatili sve dosadašnje radove a sada sustavno planiramo financiranje izgradnje ovih velikih, kapilarnih mreža sustava fekalne i oborinske odvodnje.

Na računima se, dakle povećanje ne bi trebalo osjetiti. Vrijednost čitavog projekta aglomeracije izvorno je procijenjena na 567 milijuna kuna, od čega je 313 milijuna bespovratnih sredstava EU. Sve će to, poučeni iskustvom ugovora za Bokanjac, biti i skuplje. I platit će to građani u svakom slučaju, izravno ili neizravno. Samo je činjenica da ovdje možda cilj zaista opravdava sredstvo. A cilj je da Zadar za otprilike pet godina po ovom kriteriju bude jedan od najrazvijenijih europskih gradova.

Ugovorom će biti obuhvaćena gradnja 19.332 m gravitacijskog cjevovoda, 1.810 m tlačnih cjevovoda, 2 crpne postaje i 1.400 priprema za kućne priključke. Istovremeno će se rekonstruirati sustav vodoopskrbe u duljini od 2.934 m kao i 289 priključaka na vodoopskrbu. Grad Zadar je donio Odluku o paralelnom ulaganju u sustav oborinske odvodnje i u nogostupne površine u četvrti Bokanjac.

 

Vrijednost Ugovora iznosi ukupno 201.899.505 HRK, od čega na sustav fekalne odvodnje otpada 86.451.843 HRK, na sustav oborinske odvodnje 94.172.741 HRK, na sustav vodoopskrbe 9.598.056 HRK, a na paralelna ulaganja u nogostupne površine 11.676.865 HRK.

 

Ostvarenjem novih 1400 priključaka na sustav javne odvodnje u četvrti Bokanjac, očekuje se smanjenje odvoza septičkih jama za 19%. Ulice (42) obuhvaćene projektom Bokanjac: ul. Hrvatskog Sabora (od Puta Bokanjca do prilaza Tome Matića) ul. Davorina Trstenjaka, ul. Prilaz Andrije Konca, ul. Prilaz Josipa Torbarine, ul. Prilaz Tome Matića, ul. Graica, ul. Brig, ul. Cilj, ul. Galica, ul. Put bunara, ul. Put groblja, ul. Nerezine, ul. Put Grbica, ul. Franje Fanceva, ul. Grgura Budislavića, ul. Mila Cipre, ul. Aberta Hallera, ul. Franje Baruna Trenka, Poljana Jaroslava Šidaka, ul. Davorina Bazjanca, Poljana Dragutina Gorjanovića-Krambergera, Poljana Jurja Dragišića, ul. Željka Markovića, Poljana Otona Kučere. Poljana Franje Bučara, ul. Marijane Radev, ul. na sjevernom dijelu Novog naselja Bokanjac: ul. sjeverno od ul. Marijane Radev (paralelena sa njom), ul. zapadno od ul. Marijane Radev, ul. Put Vrela, ul. Cerodole, ul. Građine, ul. Seget, ul. Pištenjak, ul. Put Gaja, ul. Studenac, ul. Ispod dvorina, ul. Vrtlići, ul. Orašac, ul. Kuntrada, Matekovića brig, ul. Put Gumlina, ul. na sjevernom dijelu Novog naselja Bokanjac: spojna ul. Put Vrela i Franje Fanceva, spojna ul. Put Vrela i Franje Fanceva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.