Hrvatski radio

Radio Zadar

"Bakica je nudila zadnje jabuke, ali nije htjela iz kuće"

04.01.2021.

09:49

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: hgss.hr

foto: hgss.hr

Foto: - / -

Sedam pripadnika zadarske stanice HGSS-a i jutros je krenulo prema Banovini, oni će biti jedan od 16 timova ove službe koji se od 29.prosinca izmjenjuju na Banovini. Nakon što je prvih dana trebalo dostavljati vodu, namirnice i lijekove, sad su angažirani na sanaciji objekata.

O najvećem problemu koji se protekla dva dana stvorio na terenu članica zadarskog HGSS-a Jana Mijailović nakon dvije dvodnevne smjene na potresom pogođenom području kaže kako su to gužve: Najveći problem nama u Petrinji zadnjih dana je bila gužva.Molimo stalno ne dolazite bespotrebno. Znam da bi silni volonteri  htjeli pomoći, srce ih vuče i htjeli bi pomoći međutim stvara se takva gužva, takav čep da je nama u Petrinji koja sama po sebi nije velika za dostavu jedne grijalice za koju bi nam inače trebalo 10 minuta vozilom da je odnesemo familiji koja ju treba, potrošili smo sat i pol jer su sve ceste blokirane vozilima, jer su svi nahrlili u Petrinju.

Emocionalni stres kojem su izloženi HGSS-ovci u ovakvim situacijama i za koji kaže kako se sliježe danima , pripadnica ove službe s više od 15 godina iskustva iza sebe oslikava sljedećim primjerom : Imali smo bakicu od 83 godine koja živi u kući koja samo što joj se ne sruči na glavu ali mi je nikako nismo mogli natjerati da ode iz nje jer ona apsolutno odbija pomoć u tom smislu, čak nam je i zadnje dvije jabuke koje je imala nudila. U tom trenutku mi nismo imali vremena proživljavati svaku od tih situacija jer stvarno je bilo previše posla . Tek kasnije kad dođete kući i sve se slegne emocije navru. Na terenu nastojimo biti profesionalni ali ovo će biti proces koji će se emocionalno liječiti puno duže - prepričala je dio svojih iskustava s potresom pogođene Banovine za program Radio Zadra Jana Mijailović.

Jana Mijailović, HGSS Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.