Hrvatski radio

Radio Zadar

Barem pola sata povlačenja u sebe bit će nužno

13.08.2020.

09:56

Autor: Maja Savić

Barem pola sata povlačenja u sebe bit će nužno

Barem pola sata povlačenja u sebe bit će nužno

Foto: - / -

Što nas čeka na jesen na svim razinama naše svakodnevnice i kako se unatoč prognozama pogoršanja epidemiološkog stanja zaštititi od stresa i raznih izazova za koje još ne znamo u kolikoj i kakvoj mjeri će se dogoditi, govori psihoterapeutkinja dr. Polona Bencun Gumzej

" Nitko ne može sa sigurnošću reći što nosi jesen osim što da stanje biti gore nego sada. Ako netko i misli da zna što će biti - griješi. Pozicije "znanja" o tome što se događa zauzimaju se zbog straha a na takav način osjećamo se sigurno. Osnovni strahovi su oni od nepripadanja i straha od budućnosti a mi stalno pokušavamo osigurati tu budućnost zauzimanjem stajališta" - pojašnjava zadarska psihoterapeutkinja pojavu "sveznadarstva" koja puni javni prostor.

 

Prirodno je da čovjek predviđa što će biti sutra međutim ovoga puta to ustupa mjesto neizvjesnosti gdje je hvatanje za stajališta poput osigurača. Takvo stanje stvara neugodnost i za polje misli,emocija,egzistencije a samim time i normalno funkcioniranje.

"Možda se nazire promjena a svaka je promjena teška jer smo naviknuli na staro, makar to novo i nepoznato bilo bolje za nas."- napominje dr. Bencun - Gumzej dodajući da se tu krije odgovor zašto ljudi kukaju za dobrim starim vremenima mada realno to nije tako.

"Jedino što je sigurno je da ništa nije sigurno"- dodaje sugovornica te podsjeća da je ljudsko biće preživjelo milijarde godina evolucije i da je taj proces sasvim prirodan i neizbježan. 

Nameće se pitanje što činiti u nadolazećim vremenima.

" Prvo se prisjetimo da smo preživjeli sve što se zbivalo od naših individualnih transformacija do globalnih kriza. Novo privikavanje na nove okolnosti nama savršeno ide"- s dozom optimizma u ne baš laganim najavama ističe Bencun -Gumzej dodajući kako buduće okolnosti možemo iskoristiti tako da se posvetimo sebi, jer jedino na sebe možemo utjecati.

"Posvetiti pola sata i sat aktivnosti koja odmara naš neurološki sustav neprocjenjiv je dar za naš mozak. Sve ono što umiruje taj sustav, što ne vraća u prošlost niti gura u budućnost već stoji u sadašnjem trenutku,kao pasivni promatrač, to je recept za kvalitetno preživljavanje. To uključuje i povremeno vrijeme za povlačenje u sebe i od svega a što će biti neophodno za funkcioniranje."

Imamo još slobodnu volju da utječemo na sebe - ugoditi sebi radi ravnoteže u našim nutrinama i vanjskom svijetu, to će bit imperativ.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.