Hrvatski radio

Radio Zadar

Baza u Zemuniku postaje i NATO-v centar izvrsnosti

11.10.2018.

15:09

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM / HRT Zadar

foto: SJM / HRT Zadar

Foto: - / -

Baza u Zemuniku postaje i NATO-v centar izvrsnosti, nakon odluke o osnivanju centra za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. Izjavio je to u Zemuniku ministar obrane Damir Krstičević, a potvrdio mađarski ministar obrane Tibor Benko.

Benko je naime u Zemuniku obišao mađarske pilote koji se obučavaju u toj zrakoplovnoj bazi.  Ministar Krstičević navodi podsjetio je kako je u Bruxellesu prije tjedan dana s kolegom Benkom potpisao sporazum o uspostavi obučnog središta u Zemuniku : Evo prije tjedan dana ministar i ja smo u B. potpisali sporazum o uspostavi međunarodnog obučnog središta za obuku helikopterskih posada, za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. To središte će biti u Zemuniku u 93 zrakoplovnoj bazi, već operativno smo krenuli s pripremom za uspostavu tog Natovog središta u Zemuniku , vidjeli ste osim Mađarske potpisao sam ta sporazum s ministrom Slov i Bugarske. To je prvi korak da se u Zemuniku formira takvo središte, s ciljem da bi u drugom koraku to postao NATO centar izvrsnosti za to jako bitno područje.

Mađarski ministar je zadovoljan  razinom obuke  koju su u Zemuniku dobila tri pripadnika mađarskog zrakoplovstva , a što se tiče stalne suradnje hrvatskih i mađarskih obrambenih snaga Tibor Benko poručuje: Ministar i ja smo dotaknuli teme za koje smo obojica rekli da bismo bez daljnjega već sutra mogli potpisati koliko se oko njih slažemo.

Mađarski pilot Gabor Anđeluši  proveo je u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku  mjesec i pol dana obučavajući se na zlin zrakoplovima:  Obuka je bila teška ali bilo nam je lijepo, dobili smo svu moguću pomoć na čemu smo vam vrlo zahvalni . 

Mađarsko- hrvatska vojna suradnja nastavit će se i putem vježbi koje će podići razinu spremnosti obiju vojski, kazao je danas u Zemuniku ministar Damir Krstičević.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.