Hrvatski radio

Radio Zadar

Bazne stanice na 500 m od vrtića, glas protiv igrališta za golf

18.03.2019.

15:56

Autor: Filip Matijević

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što se primirio dio oporbe nezadovoljan načinom vođenja Aktualnog sata, i to isključivanjem Ante Rubeše, a ranije i Marka Pupića Bakraća iz Akcije mladih, vijećnici Zadarske županije brzo su prošli kroz 22 točke dnevnoga reda.

Skoro pa jedina točka na kojoj su se nešto duže zadržali vijećnici bila je ona o prijedlogu odluke o izradi osmih Izmjena i dopuna Prostornog plana Zadarske županije. Tu valja istaknuti prijedlog da se ubuduće bazne stanice moraju postaviti na najmanje 500 metara od škola, vrtića i ostalih javnih ustanova, dok je Mladen Meštrović, vijećnik Neovisnih za Hrvatsku upozorio na Prostorni plan za područje Petrčana. Kaže kako su stanovnici skeptični zbog najavljenog proširivanja tamošnjih turističkih zona:

Ljudi u Petrčanima ne bi za 20, 30 godina mogli u svom mjestu širiti građevinsku zonu da bi mogli svom djetetu ili unuku napraviti objekt da se bavi turizmom ili nekom drugom djelatnošću.

Drugi dio problema je 11 predviđenih golf-igrališta. Meštrović ističe kako taj sport podrazumijeva korištenje golemih količina vode:

Pogotovo na našem području gdje sada imamo veliki problem s nedostatkom vode. Moramo znati za sada zadarski Vodovod gubi najviše vode u Hrvatskoj; 67 % vode koja treba doći do Zadra oni izgube.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, Olivio Meštrović, napomenuo je pak kako je riječ tek o Prijedlogu odluke o izradi osmih Izmjena i dopuna županijskog prostornog plana te je pozvao sve vijećnike da prijedlozima stvore konačan prostorni plan Zadarske županije. Vijećnici su dali i suglasnost Sveučilištu u Zadru za ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju zgrade stare Tehničke škole koja mu je dodijeljena na neodređeno vrijeme i bez naknade. Projekt obnove vrijedan je skoro 30 milijuna kuna, a 85 % tog iznosa su bespovratna sredstva Europske unije.

SKUPŠTINA ZA 17

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.