Hrvatski radio

Radio Zadar

Benkovac: četiri projekta za socijalnu inkluziju

30.06.2020.

19:09

Autor: Radio Zadar

Benkovac: četiri projekta za socijalnu inkluziju

Benkovac: četiri projekta za socijalnu inkluziju

Foto: - / -

Danas su u Benkovcu održane početne konferencije za četiri projekta: Sudjeluj – poticanje socijalne inkluzije kroz sport, #nauči #primijeni #promijeni, Lov na znanje i Bokun ure kulture. Svi projekti su u potpunosti financirani sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Grad Benkovac je provoditelj Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima koji se financira iz dvaju fondova: Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Europskog socijalnog fonda (ESF).  Kroz provedbu  Intervencijskog plana vrijednog 180 milijuna kuna Grad Benkovac generira poboljšanje socioekonomskih i životnih uvjeta ovog područja.

Josip Katuša, predsjednik udruge studenata Ravni kotari i Bukovica predstavio je Udrugu dok je Tina Bačić, koordinatorica za OCD -e prezentirala projekt #nauči #primijeni #promijeni.  Nositelj projekta je Udruga studenata Bukovice i Kotara dok su partneri: Udruga Mali koraci i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. Projektom će se uspostaviti lokalni centar podrške za udruge te će se stvoriti infrastruktura podrške razvoju civilnog društva čime će se osnažiti uloga OCD-a za društveno ekonomski razvoj te će  stvoriti pozitivno investicijsko okruženje i povećati zapošljivost 30 osoba s područja Grada Benkovca. Projekt je započeo 3. travnja 2020. i traje do 3. listopada 2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.343.793,50 HRK.

Projekt Lov na znanje predstavio je Karlo Martin Kalcina, koordinator za međusektorsku suradnju. Nositelj projekta je Lovačka udruga Benkovac dok je partner Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. Predsjednik Lovačke udruge Benkovac, Neven Jurjević predstavio je Udrugu a održala se i mala revija lovačkih pasa. Projektom „Lov na znanje“ stvorit će se pozitivan poduzetnički okvir te će se povećati zapošljivost 25 osoba s područja grada Benkovca kao i razvoj ostalih gospodarskih dionika kroz selektivne oblike turizma. Projekt je započeo 3. travnja 2020. a traje do 3. travnja 2022. godine. Ukupna vrijednost iznosi 1.155.802,00 HRK (100% bespovratna sredstva).

Matej Lebo, predsjednik Društva sportske rekreacije „Talent“ predstavio je društvo te je zajedno s nekoliko svojih članova prezentirao nekoliko sportskih poteza iz kick boxinga. Nositelj  projekta SuDjeluj - poticanje socijalne inkluzije kroz sport je Društvo sportske rekreacije „Talent“, partneri su Hrvački klub Zadar i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. Projekt je prezentirao voditelj projekta, Matej Mikulić iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. Projektom „SuDjeluj“ kroz provedbu javnih kampanja, aktivnosti izrade i provedbe plana i programa rada s ciljnim skupinama uporabom sporta kao sredstva uključivanja u društvo te nabavom opreme potrebne za provedbu istog, razvit će se i unaprijediti socijalna usluga na području grada Benkovca te će se potaknuti socijalna uključenost ciljnih skupina: 70 osoba – djeca i mladi do 29 godina (od čega je 10 njih s teškoćama u razvoju) i 50 osoba starijih od 54 godine. Projekt je započeo 3. travnja 2020. godine  a traje do 3. travnja 2022. godine. Ukupna vrijednost iznosi 1.499.900,00 HRK.

Mile Marić, voditelj klape Asseria, predstavio je klapu koja je ujedno i nositelj  projekta Bokun ure kulture iznimno važnog za očuvanje kulturne baštine. Projektni partneri su KUD Branimir i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA. Ivana Mamić, voditeljica projekta iz Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA-e prezentirala je projekt. Ukupna vrijednost projekta je 1.280.900,50 HRK. Projekt je započeo 3. travnja 2020. godine a traje 3. listopada 2021. godine.Provedbom projekta „Bokun ure kulture“ kreirat će se nova socijalna usluga i sadržaji na području Grada Benkovca za 50 osoba i to 40 starijih od 54 godine i 10 mlađih od 54 godine. Provedbom radionica pjevanja, ojkanja, sviranja, plesa i scenskog nastupa kreirat će se kulturni program kojim će se povećati socijalna uključenost kroz kulturu, umjetnost i vokalnu baštinu. Kroz projekt će se također ojačati kapaciteti OCD-a s naglaskom na kulturno umjetnička društva kao i organizirati manifestacija i dani otvorenih vrata „Vokalna baština“ te izraditi audio i video materijali.

Brojni zainteresirani građani Benkovca sa zanimanjem su se danas upoznali s projektima  i uživali u zabavnom programu udruga uz zvukove KUD-a Branimir i klape Asseria.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.