Hrvatski radio

Radio Zadar

Benkovac - grad s najviše robota u Hrvatskoj

28.11.2017.

12:56

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarsko gospodarstvo prošle je godine ostvarilo najbolje rezultate u proteklih 25 godina, a dosadašnji podaci najavljuju kako će i ova godina biti izvrsna. Čulo se to na današnjoj dodjeli nagrada zadarske Gospodarske komore najuspješnijim poduzetnicima.

Zadarsko gospodarstvo u protekloj je godini ostvarilo najveći prihod,  najveću dobit i najveći broj zaposlenih dosada, ističe predsjednik Gospodarske komore Zadar – Dario Jurin.

Gotovo nijedan pokazatelj nije lošiji nego proteklih godina. Ono što zasada imamo čvrstih podataka, prvenstveno se to odnosi na turistički promet, na rast zaposlenih , pad nezaposlenih i ankete o poslovanju pojedinih kompanija na zadarskom području upućuju da bi ova godina mogla biti još bolja.  

Najuspješnijima dodijeljene su plakete Zlatna kuna. U kategoriji malih trgovačkih društava  nagrada je pripala tvrtki Adria Libar koja se bavi edukacijom pomoraca i nautičara. U kategoriji srednjih društava Zlatna kuna je po treći put dodijeljena HSTEC-u. Kao jedan od najvažnijih faktora uspješnog poslovanja predsjednik Nadzornog odbora HSTEC-a - Željko Goja ističe inovativnost. Poduzetničkom klimom u Hrvatskoj je zadovoljan, ali, kaže,   može i bolje:

Pa postoji mogućnost da se i kroz europske fondove, ali i kroz veća ulaganja u znanje ostvare poticaji. Mi kao Hrvatska generalno u razvoj  ulažemo premalo, svega negdje 0,7 BDP-a, vani je to došlo na 2 posto, tako da tu prostora za daljnja ulaganja sigurno ima.

Treću godinu zaredom, dobitnik Zlatne kune u kategoriji velikih trgovačkih društava je još jedna metaloprerađivačka tvrtka, LTH Metalni lijev iz Benkovca. Tvrtka je nastavila s visokim nivoom investicija, novim zapošljavanjima, a kako je najavio direktor tvrtke Milivoj Knežević plan je daljnji rast:

 Da i dalje investiramo , investiramo u opremu, širimo se , daljnja automatizacija, roboti. Neki dan sam čuo informaciju da je Benkovac grad s najviše robota u Hrvatskoj. Mislim da smo tu barem malo i mi sami doprinijeli.

Posebna priznanja za obljetnicu uspješnog djelovanja dodijeljena su tvrtkama Maraš za 30 godina, te Tvornici mreža i ambalaže za 55 godina rada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.