Hrvatski radio

Radio Zadar

Benkovac: Otkriven spomenik blaženom Alojziju Stepincu

13.05.2017.

14:17

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na trgu ispred Crkve Male Gospe u Benkovcu otkriven je spomenik Blaženom Alojziju Stepincu. Brončani kip visok gotovo dva i pol metra, a zajedno s kamenim postoljem preko četiri metra, djelo je poznatog hrvatskog akademskog kipara Tomislava Kršnjavija.

Kip je blagoslovio zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić. Nadbiskup Puljić ovom je prigodom najavio i skorašnji ponovni pohod tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj.

U Benkovcu danas dvostruko slavlje - sveta krizma i blagoslov spomenika blaženom Alojziju Stepincu. Ponosni domaćini i zadovoljni gosti:

       Jako veliki dan za našu župu, blagoslov kipa što nam isto jako, jako puno znači za ovaj narod, za ovo mjesto, za cijelu našu državu... I ovo je velika poruka - neka on svijetli ovom naraštaju, ovoj mladeži, koja je danas primila skrament svete potvrde i neka im ukazuje na to da u našoj domovini ima budućnosti...

Blaženi Alojzije Stepinac uvijek nam je bio inspiracija i u teškim vremenima komunizma ali i u vremenima koji su pred nama - kazao je nadbiskup Želimir Puljić:

       Njegova osobita ljubav prema domovini je bila tako velika da su na njegovom grobu napisali, izgleda pomalo ponos ili oholost, ali nije nego uvjerenje: u svojoj ljubavi prema narodu ili domovini ne dam se ni od koga natkriliti. To pokazuje koliko je volio ovu grudu. I usprkos molbi i preporuci da ode iz domovine i da ne smeta ni drugima ni sebi, nije prihvatio, ostao je pa makar i u okovima u svojoj rodnoj grudi.

Autor brončanog kipa blaženog Stepinca poznati akademski kipar Tomislav Kršnjavi nada se da će spomenik biti poticaj na molitvu i zajedništvo...

       Zamislio sam ga kako stoji i moli. Okrenut je prema Bogu, prema Blaženoj Djevici Mariji i svim svecima i moli za sve nas.

Iz Benkovca i vijest o skorašnjem ponovnom pohodu tijela Sv. Leopolda Bogdana Mandića Hrvatskoj:

       Pa još se čekaju neke rekli bismo formalnosti, a zapravo već je na neki način predviđeno da će to biti polovicom rujna, ali ćemo biti evo i mi počašćeni što će doći u Zadar gdje je boravio nekoliko godina, ali će obići i druge gradove uz obalu našu sve do Herceg Novog gdje se rodio - najavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.