Hrvatski radio

Radio Zadar

Berba maslina i u prosincu

02.12.2013.

10:13

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Berba maslina ove se godine produžuje i na prosinac. Čekajući da se povećaju randmani ulja, odnosno da masline iz ploda odbace višak vode mnogi su maslinari odgodili berbu. Nepovoljni vremenski uvjeti, štete od svrdlaša i maslinova moljca smanjile su urod na zadarskom području i do 30 posto s tim da je na pojedinim lokalitetima, primjerice području Petrčana i Kožina, urod manji čak 60 do 70 posto. No ima i boljih primjera.

Razlog je vrlo jednostavan - kaže agronom Marjan Tomac - nepovoljni vremenski uvjeti ove jeseni koji su pratili ne samo maslinare već sve poljodjelce. Obilne kiše dovele su do toga da plodovi akumuliraju veću količinu vode što je usporilo zriobu te su maslinari odgodili berbu i na prosinac:

      " Naši maslinari čekaju ne samo da plodovi promijene boju već da masline odbace višak vode te da se povećaju randmani koji su ove godine izuzetno niski. Kreću se negdje od 9 do 14 posto, možda ovih dana ako nastavi bura budu veći, ali u pravilu možemo reći da su negdje od 9 do 14 posto. "

Nepovoljni vremenski uvjeti, štete od svrdlaša i maslinova moljca smanjile su urod na zadarskom području i do 30 posto s tim da je na pojedinim lokalitetima, primjerice području Petrčana i Kožina, urod manji čak 60 do 70 posto. S druge pak strane:

      " Vrijeme i napad svrdlaša bio je puno manji na rubnim područjima Zadarske županije gdje se uzgajaju masline. Znači, dio Bukovice, Ravni Kotari, možemo reći da su maline ondje izdašno ponijele i da je urod više nego prosječan. " - kaže agronom Marjan Tomac.

Za utjehu, količina vode u plodovima nikako nije zapreka za dobivanje ulja vrhunske kakvoće ako su zadovoljena pravila struke posebice ono da se masline prerade odmah po završetku berbe, istoga dana. Ljubitelji blažih ulja također mogu biti zadovoljni jer od masline koja u sebi sadrži više vode ulja nisu tako pikantna kao od onih maslina u razdoblju suše.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.