Hrvatski radio

Radio Zadar

Beroš: Razgovarali smo sa županijama o mjerama i procesu cijepljenja

06.04.2021.

15:29

Autor: hina

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak nakon video sastanka premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima županija da se razgovaralo o epidemiološkim mjerama i procesu cijepljenja protiv covida-19, kako bi županije bile spremne na prihvaćanje većih količina cjepiva.

Na video-sastanku su sudjelovali predstavnici županijskih stožera civilne zaštite, župani te ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo.

"U ovom tjednu će doći nešto manje od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza. Dakle, brojni su izazovi pred nama, pogotovo ako uzmemo u obzir ovo što se događa sa cjepivima pojedinih proizvođača. Na sve što je pred nama moramo odgovoriti na promišljeni način", izjavio je Beroš nakon sastanka.


Ravnatelj Krunoslav Capak HZJZ-a kaže kako je za očekivati da ćemo do kraja lipnja, s dodatnim dozama cjepiva, postići procijepljenost stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU-a. Što se tiče distribucije cjepiva, rekao je kako je na sastanku je prikazana tablica koja sadrži broj doza koje će distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više. Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.

Pričekati službeni stav EMA-e o vezi AstraZenece i tromboza


Capak je rekao kako su neke županije pri kraju s drugom fazom cijepljenja pa će ranije krenuti s trećom, kao i da ne treba čekati završetak druge faze jer će trebati potrošiti količine cjepiva koje budu stizale.
Kad je riječ cijepljenju turističkih djelatnika i drugih prioritetnih skupina, najavljeno je da će o tome biti govora sutra na međuresornom sastanku nakon užeg kabineta Vlade.

Beroš i Capak smatraju kako treba pričekati službeni stav Europske agencije za lijekove (EMA) u odnosu na tvrdnju jednog od dužosnika EMA-e da "postoji veza" između AstraZenecina cjepiva i pojave tromboza kod nekih osoba koje su primile to cjepivo.


"Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e, rekao je Beroš.

Capak je istog mišljenja te kaže kako samo onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu cjepiva. Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto u preporukama i uputama za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi, dodao je Capak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.