Hrvatski radio

Radio Zadar

Beskućnici na Bokanjcu: Rajčice slatke k'o med

10.10.2016.

12:54

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko pet tona krumpira uzgojili su zadarski beskućnici i podjelili pučkim kuhinjama u Zadru i Benkovcu hraneći tako oko pet stotina ljudi. Djelo je to korisnika Prenoćišta zadarskog Caritasa koji svakodnevno rade na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu.

Zemlju im je na korištenje dala Zadarska nadbiskupija, a u sklopu projekta integracija beskućnika u zajednici.
"Rajčice su nam bile najbolje", istaknuli su ponosno na zajedničkom druženju u povodu Svjetskog dana beskućnika.

 Unatoč kiši koja je padala na poljoprivrednom dobru na Bokanjcu jutros su se okupili novinari, djelatnici Caritasa, zadarski župan i naravno oni koju su zaslužni da se 4 000 metara četvornih , nekada zapuštenog područja , pretvorilo u povrtnjak.

 Sada je tu kupus, ima kelj, karfiol i to sve ide u Pučku kužinu. Svi koji su kušali su i hvalili, a najviše pamidore, med medeni, kaže jedan od petorice zadarskih beskućnika Zrinko Mirčić, a njegov kolega Vili Vukić dodaje kako se posao nastavlja i dalje:

  Normalno, triba raditi i dalje. Radi se, krči se... Radeći lakše prođe dan, a i vratili smo i neki dug društvu. 

   Beskućnici su ljudi vrijedni našeg truda i pažnje, istaknula je Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog Caritasa:

   Prijavili smo se na projekt Ministarstva rada i socijalne skrbi, na tom smo natječaju dobili 140 000 kuna koje smo uložili u ovu zemlju. Ubrali smo prve plodove. Ali projekt je završio, novaca više nema. Mi ne tražimo novce jer naši beskućnici znaju da mogu nastaviti raditi i dalje i da svojim radom mogu napraviti veliku stvar.

U početku beskućnici i njihov projekt naišli su na nepovjerenje mještana Bokanjca,  no s vremenom se i to promjenilo pa su Bokanjani kraj poljoprivrednog dobra uredili i dječji park gdje svakodnevno dolaze djeca iz vrtića što je odličan primjer prihvaćanja onih za koje se često čini da su ih svi zaboravili.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.