Hrvatski radio

Radio Zadar

Besplatne edukacije za poljoprivrednike

08.12.2020.

10:26

Autor: Anita Perica

Besplatne edukacije za poljoprivrednike

Besplatne edukacije za poljoprivrednike

Foto: - / -

U Biogradu na moru u tijeku je besplatna trodnevna edukacija poljoprivrednika koju je Lokalna akcijska grupa "LAURA" organizirala u sklopu EU projekta "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero" .

Cjelokupan projekt vrijedan je gotovo 30 milijuna kuna od kojih je 22 milijuna osigurano iz EU fondova. Edukacija malih poljoprivrednika samo je jedan njegov dio.

U konkurenciji velikih igrača, proizvođača i trgovaca, domaći OPG-ovi ionako imaju bezbroj problema. Treba li uopće naglašavati koliko im je pri tom epidemija dodatno otežala opstanak. Kako bi svojim proizvodima osigurali dodanu vrijednost i na putu do kupaca bili privlačniji OPG-ovi ulažu velike napore, prate trendove i educiraju se a u tome im pomaže i projekt "Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero".

       Znači radi se o jednom stvarno velikom projektu u sklopu kojeg se obnavljaju i objekti, rade se razne atrakcije u Parku prirode Vransko jezero, a među ostalim je znači i dio koji se odnosi na educiranje poljoprivrednika koji djeluju na tom području – navodi organizator Ivan Ćupić, stručnjak za ruralni razvoj.

Organizirane su, kaže, tako tri edukacije – jedna za ekološke poljoprivrednike, druga na temu prerade proizvoda odnosno onog što čini njegovu dodanu vrijednost dok je treći dio posvećen marketingu i brendiranju proizvoda. Ekološka proizvodnja zajednički je nazivnik proizvođača vezanih uz Park prirode Vransko jezero.

       Imamo super primjera na naše području koji rade super ekološku proizvodnju a evo potencijal je ogroman tako da upoznajemo sve više poljoprivrednike da se uključe u ekološku, ona je dodatan benefit jer se ekološki proizvodi mogu prodavati po većim cijenama i naravno imamo originalan proizvod.

Ivan Ćupić i ovom je prigodom pozvao proizvođače da prate natječaje, povlače sredstva koja će uložiti u svoju proizvodnju i edukaciju jer se to u konačnici višestruko isplati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.