Hrvatski radio

Radio Zadar

Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju

23.12.2021.

18:36

Autor: Radio Zadar/Zadarska županija

Betlehemsko svjetlo u Zadarskoj županiji

Betlehemsko svjetlo u Zadarskoj županiji

Foto: Zadarska županija / -

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Zadarsku županiju. Mladi izviđači iz Udruge izviđača Zarus predali su županu Božidaru Longinu Betlehemsko svjetlo koje je u Hrvatsku stiglo iz salzburške katedrale, a preuzeo ga je Savez Izviđača Hrvatske na graničnom prijelazu Bregana od slovenskih skauta.

Posvuda u svijetu Betlehemsko svjetlo simbol je mira, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju Došašća pali predstavnik austrijskih izvođača i potom ga donosi u Austriju. Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku dolazi od 1992. godine, a pokrovitelj tog događaja od tada je Hrvatski Sabor.


- U ovim izazovnim vremenima, više nego ikad treba nam Betlehemsko svjetlo kao simbol mira, optimizma i nade, poručio je župan Longin zahvalivši mladim izviđačima i njihovim voditeljicama na sudjelovanju u ovoj, hvalevrijednoj inicijativi.


- Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas širiti mir među ljudima, poručili su mladi izviđači te otkrili da je Savez izviđača ove godine pripremio aplikaciju koja će prikazivati sva mjesta u Hrvatskoj na koja je stiglo Betlehemsko svjetlo, a građani će putem te aplikacije moći ostavljati i svoje poruke mira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.