Hrvatski radio

Radio Zadar

Bez dogovora političara, svijet ide u smjeru koji nećemo moći promijeniti

30.10.2021.

11:38

Autor: HRT/Intervju tjedna

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Prespori su zajednički napori da se ujednači razvitak cijeloga svijeta, rekao je klimatolog Branko Grisogono s PMF-a u Zagrebu u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" govoreći o globalnom problemu, klimatskim promjenama.

Na summitu G20 u Rimu bit će riječi o egzistencijalnom izazovu klimatskih promjena. Također, uskoro počinje i UN-a konferencija o klimi u Glasgowu. Klimatolog Grisogono navodi da se okupljaju političari, pravnici, znanstvenici, ekonomisti, energetičari da vide što mogu napraviti. Napominje da je znanost napravila svoj dio posla, i dalje ga radi, ali se čeka da se naprave sveukupne globalne akcije.

Istaknuo je da političari, ekonomisti i ostali nisu naviknuli razmišljati globalno. Gleda se uglavnom profit i interesi manjih skupina ljudi.

- Ovo je sada prvi puta u čovječanstvu da se događa takva situacija. Imamo globalni problem koji se ne može riješiti na jednom kontinentu ili u jednoj državi. Temperatura se podiže, razine mora rastu, sve je više nevremena, raznih bolesti. Ne želim biti kataklizmičan, ali svijet se mijenja u smjeru koji uskoro nećemo moći promijeniti ako se zajedno nešto ne dogovore čelnici svijeta, kazao je. 

G20 su države koje emitiraju 75% stakleničkih plinova. Mogu li se one ujediniti i u Glasgowu prezentirati plan kojega bi se uistinu pridržavale sve države, upitala je urednica i voditeljica Jasmina Popović. Grisogono je napomenuo da on nije stručnjak za makroekonomiju i politiku, ali ističe da je poprilično pesimističan u vezi s tim da bi moglo doći do pravih zaključaka. 

- Presporo se djeluje. Akcije su dezintegrirane. Jedan kontinent čini više, drugi manje. Uglavnom se tu zaostaje. Europa izgleda relativno dobro prema ostatku svijeta, ali je to nedovoljno, kazao je.

Istaknuo je da su prespori zajednički napori da se ujednači razvitak cijeloga svijeta. Zapad je premalo pomogao Indiji. S jedne strane oni imaju atomsku bombu i ogromna bogatstva, a s druge strane mnogi ljudi i dalje ondje nemaju struju, umire se gotovo na cesti. Ne znam što će biti s time. Najveće religije bi se isto tu trebale ujediniti. Premalo se govori o tome i u hinduizmu i u budizmu, dodao je.

- Kina stalno obećava. Oni žele postići dovoljno visoku odskočnu dasku da se više ne moraju bojati od Zapada, napomenuo je. 

Tvrdi da među znanstvenicima u funkcioniranju nema problema. Među njima se zna tko je bolji, lošiji, tko može ostati u timu, a tko bi trebao raditi nešto drugo. Međutim, među političarima očito to ne ide tako, kazao je Grisogono. 

Na pitanje što se može očekivati od konferencije u Glasgowu, Grisogono je kazao da "moraju pomaknuti očekivanja od konferencije u Parizu".

- Ona se na žalost ne mogu ispuniti. Kada se nađe taj prag, dokle se može ići, onda treba imati žešće, produktivnije i "agresivnije" akcije koje će davati brze odgovore, brzu izvedbu - srednjoročne i dugoročne. Za sada ne postoje ni kratkoročni, ni srednjoročni ni dugoročni koji su u pogonu, koji rade i koji su postavljeni na svim kontinentima gdje postoje ljudi, dodao je. 

Ne smatra da je politika ta koja će pritisnuti ekonomske interese, već su to multinacionalne kompanije i ekonomija na visokoj razini. 

Za vulkane i potrese kazao je da nisu posljedica ljudskog djelovanja, dok se to pak ne može reći za poplave, podizanje razine mora ili oluje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.