Hrvatski radio

Radio Zadar

Bez ginekologa 22 tisuće žena, među njima 600 trudnica

10.01.2020.

15:23

Autor: S. Dražić - V. Šetka

ilustracija: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

ilustracija: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Foto: - / -

Petero ginekologa Zadarske županije upozorilo je kako je odlaskom dvoje ginekologa bez primarne ginekološke skrbi ostalo još oko 13.000 žena, među kojima oko 600 trudnica. Procjenjuje se da je u cijeloj županiji bez primarnog ginekologa više od dvadeset tisuća žena.

Stoga su se priopćenjem javnosti obratili ugovorni ginekolozi, koji odgovornima za takvo stanje smatraju čitav zdravstveni sustav. Problem je isti u čitavoj Hrvatskoj i uzroci su nerješavanje stručnih i organizacijskih problema što traje više od dvadeset godina upozorava poznati zadarski ginekolog koncesionar, docent primarijus doktor Petar Lozo:Ovo što se događa danas sa slomom zdravstvene zaštite žena je ono što smo mi upozorili - zdravstveni Obrovac. Pokazali smo od onih slučaja u Metkoviću, do ovih u Zadru, da konačno narod vidi da liječnici nisu problem.

Dr. Lozo ističe - liječnici su prenapregnuti, rade bez godišnjih i bolovanja, a problem treba riješiti na znanstvenim temeljima, a ne improvizacijama: Imamo Zavod za javno zdravstvo, Školu narodnog zdravlja, HZZO, Ministarstvo zdravstva - tisuće ljudi koji su plaćeni da se ne dogodi ovakav problem. Znanost je dala rješenje, ali politika ne želi ta rješenja - ukazuje dr Lozo.

A sve se to, osim preko leđa liječnika, prelama i preko pacijentica koje ostaju bez primarne ginekološke zaštite. A koliko je pacijentica koje su trenutačno primorane plaćati preglede u privatnim ordinacijama govori dr. Ivica Žuvela, ginekolog županijskoga doma zdravlja u Benkovcu: Sad se taj broj popeo za 13 tisuća, negdje sve skupa se računa preko 22 tisuće žena bez izabranog ginekologa. Nije dobro jer naš sustav više košta kad se pojavi problem nego kad su te žene bile na redovitim kontrolama. 

Ravnateljica županijskoga Doma zdravlja Renata Bek odgovara kako se čeka povratak dvoje specijalizanata, jednog najranije za godinu dana. No što do tada: Mi smo raspisali natječaj i želimo primiti gotovog čovjeka, nekog tko je završio specijalizaciju, da dođe kod nas raditi. Natječaji su otvoreni, ponavljamo ih, ali za njih se zanimaju liječnici koji već negdje rade i još trebaju odlučiti hoće li preseliti u Zadar - izjavila je za program Radio Zadra dr Bek.

U međuvremenu ženama je jedino sigurno rješenje - privatna praksa.

O problemu s ginekolozima V.Šetka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.