Hrvatski radio

Radio Zadar

Bez promjena sustava opustjet će otočne ambulante

25.02.2020.

13:28

Autor: Dorotea Perović

Bez promjena sustava opustjet će otočne ambulante

Bez promjena sustava opustjet će otočne ambulante

Foto: - / -

Položaj liječnika primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj nije nimalo lak, slažu se liječnici. Muče ih nepostojeće norme, prevelik broj pacijenata, sve se manje mladih liječnika odlučuje za obiteljsku medicinu. No, kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti na otocima, situacija postaje još gora.

Liječnik na otoku je svojim pacijentima vrlo često i psiholog i socijalni radnik i sestra i roditelj, morate biti sve što im u datom trenutku treba, kaže dr. Heda Vidović Šehović koja od 2006. godine radi u ambulantama na otocima Ižu i Ravi. Od stalnih 300 pacijenata zimi, ljeti sama mora pokrivati između tri i četiri tisuće ljudi. Iznimno je teško pronaći zamjenu za godišnji odmor, a ne smijem biti bolesna jer me nema tko zamijeniti, kaže dr. Vidović Šehović.

Slična iskustva ima i dr. Velimir Vuk, mladi liječnik koji se iz Amerike vratio u Hrvatsku. Već dvije godine živi na otoku Istu i radi u dvije ordinacije opće medicine, na Istu i Molatu. Također radi za Zavod za hitnu medicinu i obavlja mrtvozorstvo za Zadarsku županiju. Otkako je počeo raditi, nije imao niti dana godišnjeg odmora:
Sad je već dvije godine da nisam otišao na godišnji. Ponekad otiđem u Zagreb preko vikenda ali i tamo sam dostupan otočanima na moj privatni mobitel. Znači, ja sam dežuran dvije godine.
Po Ustavu RH, ja, kao i svi moji sugrađani, imam pravo na godišnji odmor. A ne mogu ga koristiti jer, na žalost, nema slobodnih liječnika koji me mogu zamijeniti, kaže dr, Vuk: Taj problem će se samo pogoršati za sve liječnike i medicinske sestre. Po zakonima Europske unije, studenti medicine koji su započeli studij 2013. na dalje, će nakon studija morati obvezno specijalizirati. Tada će biti još i teže naći zamjene za godišnje odmore ali i za upražnjene pozicije. Kazao je dr Vuk i zaključio: Trenutačno naš zdravstveni sustav se održava samo na željeznoj volji i ljubavi za ljude naših liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja.
Iako liječnici na otocima svoj posao rade stručno i s ljubavlju, žele upozoriti kako su došli do točke u kojoj je ugrožena sigurnost njihovih pacijenata zbog neizdrživih uvjeta rada. Jer, slažu se svi, zanemarivanje ovog problema jedino može rezultirati kolapsom čitavog sustava.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.