Hrvatski radio

Radio Zadar

13:28 / 25.02.2020.

Autor: Dorotea Perović

Bez promjena sustava opustjet će otočne ambulante

Bez promjena sustava opustjet će otočne ambulante

Bez promjena sustava opustjet će otočne ambulante

Foto: - / -

Položaj liječnika primarne zdravstvene zaštite u Hrvatskoj nije nimalo lak, slažu se liječnici. Muče ih nepostojeće norme, prevelik broj pacijenata, sve se manje mladih liječnika odlučuje za obiteljsku medicinu. No, kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti na otocima, situacija postaje još gora.

Liječnik na otoku je svojim pacijentima vrlo često i psiholog i socijalni radnik i sestra i roditelj, morate biti sve što im u datom trenutku treba, kaže dr. Heda Vidović Šehović koja od 2006. godine radi u ambulantama na otocima Ižu i Ravi. Od stalnih 300 pacijenata zimi, ljeti sama mora pokrivati između tri i četiri tisuće ljudi. Iznimno je teško pronaći zamjenu za godišnji odmor, a ne smijem biti bolesna jer me nema tko zamijeniti, kaže dr. Vidović Šehović.

Slična iskustva ima i dr. Velimir Vuk, mladi liječnik koji se iz Amerike vratio u Hrvatsku. Već dvije godine živi na otoku Istu i radi u dvije ordinacije opće medicine, na Istu i Molatu. Također radi za Zavod za hitnu medicinu i obavlja mrtvozorstvo za Zadarsku županiju. Otkako je počeo raditi, nije imao niti dana godišnjeg odmora:
Sad je već dvije godine da nisam otišao na godišnji. Ponekad otiđem u Zagreb preko vikenda ali i tamo sam dostupan otočanima na moj privatni mobitel. Znači, ja sam dežuran dvije godine.
Po Ustavu RH, ja, kao i svi moji sugrađani, imam pravo na godišnji odmor. A ne mogu ga koristiti jer, na žalost, nema slobodnih liječnika koji me mogu zamijeniti, kaže dr, Vuk: Taj problem će se samo pogoršati za sve liječnike i medicinske sestre. Po zakonima Europske unije, studenti medicine koji su započeli studij 2013. na dalje, će nakon studija morati obvezno specijalizirati. Tada će biti još i teže naći zamjene za godišnje odmore ali i za upražnjene pozicije. Kazao je dr Vuk i zaključio: Trenutačno naš zdravstveni sustav se održava samo na željeznoj volji i ljubavi za ljude naših liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja.
Iako liječnici na otocima svoj posao rade stručno i s ljubavlju, žele upozoriti kako su došli do točke u kojoj je ugrožena sigurnost njihovih pacijenata zbog neizdrživih uvjeta rada. Jer, slažu se svi, zanemarivanje ovog problema jedino može rezultirati kolapsom čitavog sustava.