Hrvatski radio

Radio Zadar

Bez senzacionalizma do otvaranja pravih pitanja

07.11.2019.

12:59

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Raspravom o izvještavanju o slučajevima iz crne kronike održan je panel o etici i medijima na 12. Danima elektroničkih medija u Zadru. Teži li se senzacionalizmu te ima li kršenja etičkih načela? Na pitanja su pokušali odgovoriti predstavnici radija, televizije i portala.

Silovanja, samoubojstva, liječnik iz Obrovca... Slučajevi su u kojima mediji u kratkom vremenu preispituju svoje znanje, etičnost i umijeće. Kako što brže isporučiti točnu i detaljnu vijest, a istovremeno ne narušiti privatnost i ne ući u senzacionalizam? Urednica Odjela informativnog servisa HTV-a, Katarina Periša Čakarun objašnjava na primjeru slučaja oca iz Paga koji je s balkona bacio četvero djece:

Pristupili smo na način da damo informaciju, zaštitimo maloljetnu djecu, ne otkrijemo identitet... Ali otvoriti pitanje, ne raditi to nikako senazcionalno: Kako je moguće da nitko ne primijeti da se nešto događa u toj obitelji?

Borivoj Zimonja s Radio Martina ustvrdio je kako većina radijskih postaja ne teži senzacionalizmu, a da svakodnevno pokušavaju pridržavajući se etičkih standarda izvještavati - složili su se i Periša Čakarun i Ksenija Kardum, direktorica Informativnog programa Nove TV, Borna Keserović, urednik RTL-a Danas te zamjenik glavnog urednika 24sata, Alen Galović:

I onda na kraju dobijete po nosu od strukovnih udruga, pravobraniteljica... Jer, eto, malo ste ipak pretjerali.

Članica vijeća za elektroničke medije, Anita Malenica, moderatorica rasprave stava je kako mediji u posljednjim slučajevima silovanja pokazuju kako treba raditi:

Većina medija je bila dosta suzdržana i dosta dobro je odradila taj posao u smislu zaštite žrtve i tako dalje...

Ukazano je ipak da se pojedini mediji nisu pridržavali te prakse, a posebno je istaknuto da treba još pažljivije pristupati medijskom korištenju sadržaja s društvenih mreža. To područje ostaje izazov medijima i etičkom izvještavanju i u budućnosti.

ETIKA I MEDIJI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.