Hrvatski radio

Radio Zadar

Bez zaštitnih mjera dok kiša ne ispere posolicu

28.08.2016.

12:43

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jako nevrijeme, kiša, pa onda i rijetko pamćena orkanska bura u podvelebitskome kraju ovoga tjedna, ravna onoj sredinom srpnja, čupala je stabla, lomila grane i stresala jedre već uljem popunjene plodove maslina.

Posljedica spomenutoga nevremena je jaka posolica s druge strane velebitskoga kanala i Novigradskoga mora (Privlaka, Nin, Vrsi, Ražanac, Novigrad…), ističu stručnjaci iz Savjetodavne službe Zadarske županije.

  Ne bi bilo dobro provoditi bilo kakve  zaštitne mjere na tim područjima sve dok kiša ne ispere svu posolicu, jer u protivnomu  može doći do snažnih kemijskih reakcija i fitotoksičnosti (štetnosti za biljku).

Sve to nimalo nije omelo ekonomski najopasnijega štetnika masline -  maslininu muhu

(Bactrocera oleae) , koja se nakon kiše što je pala početkom ovoga tjedna (palo je širom naše županije od 10 – 35 litara po četvornomu metru) i nešto nižih temperatura,  lovi na svim pozicijama u vrlo niskomu (Tinj, Lepuri, Petrčane), srednjemu (Dugi otok – Žman, Biograd n/m) i pojačanomu intenzitetu (Kožino, Starigrad – Paklenica).

Stoga podsjećamo na ranije danu preporuku vezanu uz redovite obilaske maslinika, uzorkovanje i pregled plodova, te poštivanje praga štetnosti od 5%, kada se treba provesti organizirana primjena „preventivne metode“  uporabom zatrovanih mamaca:

SUCCESS  BAIT  ili  BUMUNAL  + DIMETOAT  ili ECO TRAP VREĆICE

Ako se pregledom uzorkovanih plodova utvrdi više od 10% aktivnih uboda (jaja + ličinke), tada je nužno provesti tzv. kurativnu metodu i izvršiti tretman „širom“ (tretirati cijeli nasad i cijelu krošnju) s jednim od dozvoljenih sredstavate na osnovu djelatne tvari deltametrina (Decis 2,5 EC, Decis 100 EC), dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Calinogor, Perfekthion) ili  fosmeta (Imidan 50 WG).

Obzirom na ponovno povećanje temperatura zraka do kraja tjedna i duže (očekuju se temperature preko trideset stupnjeva, opasnost od ozbiljnijega napada ovoga štetnika je manja, ali vrijedi biti na oprezu i redovito obilaziti maslinike.

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene, poručuju iz Savjetodavne službe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.