Hrvatski radio

Radio Zadar

Bibinjci na javnoj raspravi: Projekt teretne luke ugrožava naš turizam

03.04.2018.

15:29

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Današnja javna rasprava o izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Industrijsko - skladišne zone Gaženice pokazala je kako od tog projekta zazire i dio mještana Bibinja. Strahuju kako će im sutra kroz mjesto, ukoliko ne dođe do izmještanja pruge, prolaziti sav željeznički promet.

To nećemo dopustiti, to bi uništilo naše živote i turizam - poručivali su prilikom rasprave u zadarskoj Gradskoj vijećnici na kojoj su im mjerodavni poručivali kako ove izmjene o željeznici uopće ne govore. Kontejnerski terminal s površinom od 37 hektara koji je udaljen stotinjak metara od prvih kuća - sve je samo ne prizor koji priželjkuju mještani Bibinja: To je kao da gradite kineski zid.

Tu smo dovodeni pred gotov čin, o Gaženici u Općini namjerno šute - optužbe su na račun načelnika slali vijećnici iz Bibinja koji su u najvećoj mjeri i prisustvovali današnjoj raspravi. Jedan od njih je i Marin Sikirić koji je izrazio bojazan da se tu sada ponovo govori o modernizaciji pruge, a ne njenom izmještanju. Povezuje to s člankom u kojem se spominje izgradnja teretnog željezničkog kolodvora. Ovaj članak 29. rekonstrukcija i izgradnja teretnoga željezničkog kolodvora.

Marinu Braliću, također vijećniku, ne smeta samo željeznica, već blago rečeno cijeli projekt luke: Znači isto kao da vi susjedu dignete zid pet metara, šuškanje naše turističke destinacije biti će šuškanje terminala.

Unatoč nizu odgovora kako izmještanje pruge nije predmet ovih izmjena: To nije tema ovdje, vezano za željeznicu možemo vas uputiti na Hrvatsku željeznicu koja je nadležna za to, shvaćam vaše upite, ali to  nije tema.- ikazao je zamjenik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Matka Segarića.

Izmjene urbanističkog plana teretne luke Gaženica, minimalne su. Prometnice, upravne zgrade carinske kontrole i redefiniranje dijela idustrijske u poslovno-uslužnu zonu - u fokusu su ovog novog planskog dokumenta. Odgovor kojeg Bibinjci čekaju već 20 godina o izmještanju pruge - izostao je i danas.

Što se tiče primjedbi na urbanistički plan koji se tiče isključivo teretne luke i trajektnog terminala u Gaženici zaprimaju se do idućega ponedjeljka.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.