Hrvatski radio

Radio Zadar

Bibinjski branitelji traže sastanak s načelnikom Bugarijom

19.12.2019.

14:44

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Desetak bibinjskih branitelja - mahom ratni vojni invalidi - i dalje, suprotno zakonu i Rješenju za stambeno zbrinjavanje nema riješeno stambeno pitanje. Ministarstvo branitelja obavijestilo je Općinu Bibinje da im je dužna ustupiti građevinsko zemljište, ali to se još nije dogodilo.

Nezadovoljni radom pojedinih državnih institucija koje ne provode Zakon o pravima hrvatskih branitelja, branitelji iz Bibinja okupili su se pred bivšim vojnim odmaralištem - jednoj od lokacija na kojoj bi im se, tvrde, brzo moglo omogućiti stambeno zbrinjavanje. Jedan od njih je Neven Sorić:

Važno je kazati da je Općina Bibinje imala svoje zemljište i nije ga namijenila braniteljima od prvog dana otkako je Zakon stupio na snagu.

Sorić nastavlja kako je prošlo skoro 20 dana otkako su zatražili sastanak s načelnikom Brunom Bugarijom, ali odgovora još nema. Za izjavu nam načelnik nije bio dostupan, a iz Općine su poručili kako je riječ o nešto manje dana. Glavni dio problema je što Općina danas nema zemljište koje bi im mogla ustupiti za izgradnju, a u prijašnjim razgovorima braniteljima je ponuđena lokacija blizu industrijske zone Lonići. Zemljište državno, a osim velikih ulaganja pitanje je i za koliko bi se godina branitelji - koji nisu u cvijetu mladosti - tu uselili:

Da bi se sve to dovelo do realizacije, čekalo bi se vjerojatno duže od pet godina, a Hrvatsku bi koštalo više od desetak milijuna kuna.

Branitelji tvrde da ima jeftinijih i bržih opcija; jedna od njih je bivše vojno odmaralište koje je, kažu, također u državnom vlasništvu složni su Neven i Velibor Sorić:

Razgovarali smo čak i o ovoj parceli. Načelnik je odobrio, ali se naglo predomislio. A ovdje imamo i struju i vodu.

Ovdje je brže, imamo infrastrukturu i sve. A on `oće gori, a to gori... ja ne znam bi li to itko od nas i doživia. To je šuma, to je ništa, tamo vukovi žive.

Bibinjski branitelji koji se nadaju rješavanju stambenog pitanja skoro četvrt stoljeća nakon završetka rata pozivaju načelnika Bugariju na razgovor, a ne dođe li do toga, ne isključuju mogućnost odlaska kod resornog ministra, Tomislava Medveda.

BIBINJSKI BRANITELJI STANOVI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.