Hrvatski radio

Radio Zadar

Bibinjski život kroz povijest, zemljopis, gospodarstvo, jezik i kulturu

10.05.2022.

17:37

Autor: Radio Zadar

S predstavljanja monografije

S predstavljanja monografije

Foto: Općina Bibinje / Radio Zadar

Sveučilište u Zadru prije četiri godine rado je prihvatilo inicijativu Općine Bibinje, ali i mnogih pojedinaca okupljenih oko Matice hrvatske ogranka u Zadru, te onih Bibinjaca koji djeluju na Sveučilištu i u partnerskim ustanovama poput Državnog arhiva u Zadru. Odlučili su tada nastaviti svojevrsni niz znanstvenih skupova koji rezultiraju znanstvenim monografijama. U knjizi su obrađeni zemljopisni, povijesni, gospodarski, jezikoslovni i kulturološki aspekti bibinjskog života. Nakon četiri godine radovi su objavljeni u monografiji na stotine stranica koja predstavlja pokušaj da se u širokom rasponu znanstveno obradi prošlost, sadašnjost i mogući pravci razvoja Bibinja. Na predstavljanju su o vrijednoj knjizi uz ostale govorili općinski načelnik Šime Sekula, prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc. Josip Faričić, prorektora za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru - izvijestili su iz Općine Bibinje.

Ovo djelo nastalo je pod uredničkom rukom dvojice bibinjskih Ante - Ante Bralića s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Ante Gverića ravnatelja Državnog arhiva u Zadru. Jedan od urednika monografije prof. dr. sc. Ante Bralić ističe: 

Ovdje želim jasno naglasiti da su gotovo svi radovi napravljeni bez da je uziman honorar, a autori su prihvatili odvojiti svoje vrijeme za nas Bibinjce, na poziv prvenstveno nas urednika, ali i ostalih nama naklonjenih pojedinaca sa Sveučilišta i šire znanstvene zajednice. Višegodišnji rad o bibinjskoj prošlosti, sadašnjosti i mogućoj budućnosti okrunjen je objavljivanjem ove voluminozne monografije. Na njoj je radilo 49 autora koji su objavili 41 članak.

dr Bralić

Urednici su 41 rad podijelili u 6 većih tematskih cjelina. Doc. dr. sc. Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru i jedan od urednika ovog bogatog izdanja : 

Svakako, ovo nije zaokružena priča, ali vjerujem da je naša generacija podarila Bibinjama značajan pisani spomenik koji budućim generacijama može biti kvalitetno polazište za daljnju razradu interdisciplinarnih proučavanja različitih tema koje se tiču Bibinja.

dr Gverić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.