Hrvatski radio

Radio Zadar

Bijela flota

14.08.2015.

12:46

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Flota veća od 50 brodova i trajekata u punom je pogonu. Naša ekipa zaplovila je na najfrekventnijoj liniji na Jadranu - onoj između Zadra i Preka na otoku Ugljanu.

Za  6 kilometara ili nešto više od 3 nautičke milje između Zadra i Preka trajektu je potrebno točno 20 minuta.  

Kapetan Ivica Pedišić, zapovjednik trajekta „Juraj Dalmatinac“,  mogao bi i vezanih očiju tamo i natrag na liniji na kojoj je u posljednjih 20 godina upoznao svaki val i zrno soli.   

Od kad sam na ovoj liniji oko 15-20 tisuća puta gori-doli. 

Između Preka i Zadra naizmjenično plove tri trajekta, dnevno čak 18 puta u oba smjera. 

U srpnju ove godine trajekti na ovoj liniji prevezli su 130 tisuća putnika i više od 40 tisuća vozila, ovo posljednje slikovitije rečeno je niz automobila u dužini od 165 kilometara. Dobrim brojkama i rezultatima tu još nije kraj. Od početka godine hrvatski je brodar prevezao više od 5 milijuna putnika i 1,2 milijuna vozila. 

Ako se ovakve brojke uspoređuju sa onima od prošle godine riječ je o povećanju od 5-10 posto, što su vrlo dobri rezultati – naglašava  Marija Zaputović voditeljica odnosa s javnošću Jadrolinije. 

Vjerojatno će biti još i bolji jer kolovoz se pokazao udarnim turističkim mjesecom. Stigli su u znatno većem broju Talijani i Nijemci inače ljubitelji naših otoka. Nova suvremena luka riješila je problem gužvi i nervoze. 

Sad je dosta lakše od kad smo se prebacili u Gaženicu – kaže kapetan Pedišić. 

 Kada se dobrim rezultatima doda zadovoljstvo koje pruža plovidba prelijepim akvatorijem sve se u trenu pretvara u lijepu ljetnu hrvatsku priču.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.