Hrvatski radio

Radio Zadar

Bili smo na donatorskom ronjenju na arheološkom lokalitetu Letavica

05.09.2020.

14:33

Autor:

Bili smo na donatorskom ronjenju na arheološkom lokalitetu Letavica

Bili smo na donatorskom ronjenju na arheološkom lokalitetu Letavica

Foto: - / -

Na podmorskom arheološkom nalazištu Letavica pokraj Šimuna na otoku Pagu danas se održava donatorsko ronjenje s ciljem prikupljanja sredstava za istraživanje antičkoga brodoloma. Istraživanje je planirano za kraj rujna.

Nalazište Letavica leži na dubini od 37 do 39 m, na granici stjenovite i pješčane padine morskoga dna, na udaljenosti od oko 130 m od morske obale. Riječ je o skupini od oko 400 dobro vidljivih amfora koje se tipološki svrstavaju u skupinu Lamboglia 2, a mogu se podijeliti u nekoliko varijanti. Sudeći prema osnovnim karakteristikama oblika, amfore se mogu datirati u 1. st. pr. Kr. tj. u vrijeme kasne Rimske Republike. Amfore su uglavnom prekrivene morskim priraslinama i međusobno srasle u kompaktnu cjelinu, a tek manji dio izmaknut je iz glavne koncentracije nalaza.

Svi koji nisu ronili na Letavici, lokaciji antičkog brodoloma, a još k tome žele pomoći u očuvanju kulturne baštine, evo prigode da sudjeluju u donatorskom ronjenju. Sudionike vodimo na ronjenje po cijeni koju oni sami žele platiti, a sva sredstva će ići na račun kao donacija za istraživanje kako bi se došlo do novih spoznaja o samom nalazištu, istaknuo je Vedran Dorušić, organizator i voditelj donatorskog ronjenja iz ronilačkog centra Foka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.