Hrvatski radio

Radio Zadar

Bili smo na tečaju spasilaca na vodama

03.02.2023.

15:11

Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

Tečaj za buduće instruktore

Tečaj za buduće instruktore

Foto: V. Šetka / HRT Radio Zadar

Djevojka i šestorica mladića iz cijele Hrvatske, dugogodišnji spasioci na vodi, u Zadru se pripremaju na tečaju Crvenoga križa za instruktore spašavanja budućim polaznicima tečajeva spašavanja. 


Njih sedmero najbolji su od najboljih. Sada se pripremaju kako svoja znanja i vještine prenijeti mlađim naraštajima.


- Njihov put je onako malo duži, ali upravo zato je vrlo temeljit i zato budu na kraju jako dobri instruktori, a on traje dvije godine. Ovo je samo prvi korak koji oni sada rade. Ovaj tečaj koji provodimo u Zadru traje pet dana, kaže Tanja Marinković instruktorica Crvenoga križa iz Splita.


Što sve uključuje praktični dio tečaja navodi instruktor Darko Vrkljan. - Od različitih plivačkih tehnika, tehnika spašavanja, uporaba različite opreme, skokova, izvlačenja, prihvata, dakle sve ovisno o stanju unesrećene osobe, kaže Vrkljan. 


Polaznici tečaja pod budnim okom instruktora Filipa Biuka u bazenu su nam demonstrirali spašavanje bez i s opremom:


Budući instruktor, mladi Petrinjac sa zagrebačkom adresom Darko Gak, u svojih dvanaest godina spašavanja na Kupi, zagrebačkom Jarunu i bazenima susreo se s različitim akcijama spašavanja. 


- Bude dosta neugodnih situacija, ali i ovih "manjih" stvari gdje morate pružiti samo prvu pomoć, nekakvo previjanje ili prematanje. Bilo je i ozljeda i lomova, također i slučajeva reanimacije koje su dosta neugodne i zahtijevaju dosta znanja i tehnika pri pružanju prve pomoći, kaže budući instruktor.


Njegova kolegica Katarina Ajduković iz Pule, nakon četiri godine spašavanja dobila je preporuku za instruktoricu. 


- Mislila sam da sam kroz sedam dana tečaja koje sam pohađala kao spasilac naučila sve, ali onda sam došla ovdje i od instruktora koji su s nama, moram ih pohvaliti i zahvaliti im se, stvarno na jedan novi način i pristup kako mi sada možemo ući u ulogu i kako ustvari prenijeti to znanje koje imamo drugim osobama, kaže Katarina. 


Tečaj završava u nedjelju, a ovi plemeniti djevojka i mladići čim zagrije ponovno će motriti kupače i brinuti za njihovu sigurnost. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.