Hrvatski radio

Radio Zadar

Bili smo u noćnom obilasku Cerovačkih špilja

01.11.2016.

14:49

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sa zadnjim danom listopada završava sezona obilaska Cerovačkih špilja. Podzemni svijet Crnopca iz godine u godinu posjećuje sve više turista. PP Velebit sezonu već drugu godinu zaredom zatvara noćnim i kostimiranim obilaskom.

Cerovačke špilje, među najpoznatijim su i najvećim speleološkim objektima u Hrvatskoj, koje već desetljećima oduševljavaju posjetitelje. Tako je bilo i sinoć - više od stotinu avaturista iz različitih krajeva Hrvatske došlo je osjetiti ljepote špilje tijekom noćne vođene ture. Mira Uzelac s društvom je došla iz Udbine. Prvi put je bila tu i nije krila oduševljenje. Fascinirana sam ovim. Trideset kilometara od Udbine, a nisam vjerovala da je ustvari ovoliko dugačka ova pećina i sve ovo, rekla nam je Mira. 

Sve tajne podzemnoga svijeta u kojemu su pronađeni brojni arheološki ostaci te jedno od većih nalazišta špiljskoga medvjeda otkrio je posjetiteljima stručni suradnik PP Velebit Boris Kupčak tijekom gotovo jednosatne šetnje špiljskim hodnicima i dvoranama. Svake godine imamo sve više i više posjetitelja, tako da smo i ove godine na neki način, možemo reći, oborili rekord. Iako, očekujemo da će idućih godina biti sve više i više, kaže Kupčak.

Što sve priroda može učiniti kroz milijune godina uvjerili su se i stari i mladi - neke sige nerijetko podsjećaju na povijesne ličnosti ili likove iz bajki.  Pa se tako maloj Sari nešto posebno svidjelo. Meni se najviše sviđa djed mraz, kaže sramežljivo Sara.

Oduševljenje nisu skrivali ni mladi Španjolci - za noćni obilazak Cerovačkih špilja saznali su u Nacionalnom parku Plitvice. I nisu požali što su došli, kaže Arkaitz Valderrama MiguelOva špilja je jako zanimljiva jer krije mnoge tajne, koje otkrivate hidajući kroz nju. Bio je nevjerojatan osjećaj ostati na trenutak u totalnom mraku. Sve skupa jedno veliko iskustvo, koje preporučam svima da ga dožive, rekao nam je mladi Španjolac iz Bilbaa. 

Ljeti špilje uglavnom posjećuju strani turisti. Sezona posjeta zatvara se do početka travnja, a samo rijetki u tom će razdoblji moći u obilazak podzemnoga  svijeta. Van sezone imamo dosta školske djece, koja je posjećuju kako bi se educirala o Cerovačkim špiljama i geomorfološkim značajkama Velebita i samih špilja kojih imamo na ovom predjelu Crnopca, navodi Kupčak. Samo na brdu oko Donje, Gornje i Šrednje špilje, s oko sedam kilometara istraženih kanala, više je od 250 različitih špiljskih objekata i jama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.