Hrvatski radio

Radio Zadar

Biograd bez septičkih jama

11.11.2016.

08:10

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Biogradu na Moru u tijeku je rekonstrukcija vodovodne mreže, a gradi se i sustav odvodnje. Projekt je vrijedan 30 milijuna kuna. Za veliki dio kućanstava septičke jame postat će prošlost .

Buka građevinskih strojeva i prepriječen put automobilima u mnogim biogradskim ulicama. No građani se ne bune jer raskopane ulice znače skori prelazak na suvremeni sustav prerade otpadnih voda.

Oni su započeli kopat to sam vidio, onaj dio tamo put bolnice pa ona ulica tamo sve raskopano, neka, meni je drago

Takvi radovi ne bi trebali smetati ako je za javno dobro, to je u svakom slučaju pohvalno

Naravno da ne smeta, bitno je da se završi do sezone i to je to, ali je velika stvar za turizam tako da mislim da je to sve jedan veliki bonus.

Suvremeni kanalizacijski sustav zamijenit će neugodne septičke jame.

Sad rješavamo taj dio sekundarne kanalizacije za sve dijelove grada, u ovoj fazi smo tu na Bošani, a druga je Kumenat, a treća je Grande. Tri projekta sve zajedno oko 30 milijona kuna. - kaže Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru.

Veći dio tog novca dolazi iz europskih fondova.

85 %, ostalih 15 % osigurava grad Biograd. Da nije sredstava Europske unije ovo se ne bi događalo. - dodaje biogradski gradonačelnik.

Po završetku radova, 80 % kućanstava ispod magistrale bit će spojeno na kanalizaciju. Na dijelu iznad magistrale stvoreni su uvjeti za izgradnju sekundarne kanalizacijske mreže. S gradnjom će se započeti ukoliko se osigura novac za financiranje novog projekta.

Vrijedi oko 25 milijuna kuna, sad kako će proć to ćemo sačekati, mi nismo jedini, svi u Hrvatskoj su rješavali papire, svi prijavljuju pa ćemo vidjet kako će to završit. - kaže Ivan Knez.

A završetak postojećih radova u naselju Kumenat i četvrti Granda planiran je do kraja ove godine. Ostali radovi trebali bi biti gotovi do početka nove turističke sezone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.