Hrvatski radio

Radio Zadar

Biogradska bolnica slavi 80 godina rada

16.12.2016.

17:27

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu na Moru danas obilježava 80 godina rada. Jedna je od samo nekoliko specijaliziranih ortopedskih bolnica u Hrvatskoj, cijenjena zbog inovativnih zahvata, pa se sve više pacijenata iz ostalih županija dolazi ovamo liječiti.

Od siječna iduće godine biogradska ortopedska bolnica proširit će svoje usluge.

LUKA LONČAREVIĆ, dr. med. zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na Moru: Sad se možemo stvarno pohvaliti. Nabavili smo opremu za artroskopiju ramena te za ugradnju cjelovitih proteza ramena i parcijalnih proteza koljena.

 U prosjeku obave 120 operacija mjesečno, a mnogi operirani u drugim ustanovama ovdje dolaze na rehabilitaciju. Oprema se obnavlja. Trendove u medicini prate, ali stara bolnička zgrada nije funkcionalna. MARIJA MOROVIĆ, dr. med., voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju: Jer imamo dosta nepokretnih pacijenata. Ti pacijenti ne mogu ići na fizikalnu terapiju u drugu zgradu gdje imamo kompletnu fizikalnu dobro opremljenu terapiju.

Pacijentima su najvažniji stručni liječnici i drugo medicinsko osoblje. Anto Jureško baš je danas izišao iz bolnice, nakon mjesec dana liječenja koljena i kralježnice. 

Što kažu pacijenti: Doktori su dobri sestre jako ljubazne. Ide bolje.
Stvarno su dobri.
Ja sam iz Zagreba ali živim u Novalji. Jako sam zadovoljna naročito sa vježbom i sad idem na vježbu.

Sve više pacijenata iz drugih županija stiže na operaciju ili rehabilitaciju u biogradsku ortopedsku bolnicu. Dr. Branko Uhoda tu je prvi u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi izveo endoskopsku operaciju kralježnice. BRANKO UHODA, dr. med.: Mi pratimo sve trendove i sigurno možemo očekivati novih stvari po pitanju kralježnice ali i drugih zglobova.

Dobar glas o stručnjacima ove specijalne bolnice širi se i izvan granica Hrvatske. ANDRIJA MARCELIĆ, dipl. oec.: A već ovo ljeto razgovaramo s našim turističkim poslovnim subjektima da i našim turistima nudimo uslugu fizikalne terapije. Pa je dugoročni strateški cilj ove specijalne bolnice postati zdravstveno-turistički centar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.