Hrvatski radio

Radio Zadar

Biogradski aktivisti protiv nasipanja plaža

15.12.2016.

16:05

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stop betonu! Poruka je biogradskih aktivista na Prijedlog izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja, prema kojem bi plaže Bošana i Trstike izgubile sadašnji izgled. Prijedlog agresivne intervencije u prostor, tvrde aktivisti, dignuo ih je na noge.

Prvo peticija potom prosvjedni performans. Stop betonu, odgovor je aktivista na Prijedlog izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja za Grad Biograd. Posebno ih je izrevoltirao prijedlog nasipavanja plaže Bošana u dužini od 40-100 metara.

Zoran Maksan, ing. elektrotehnike, inovator: Ne damo ljudima koji nemaju pojma o onome što rade da orgijaju u prostoru i da Dalmaciju betoniraju u jednoj generaciji, to je zločesto! Osim toga, ovo je toliko lijepo da dirnuti u ovo je zločin, a kamoli izmišljati razloge da bi se netko tu zaposlio.

Marina Bolanča, Udruga za promicanje selektivnih vrsta turizma: Radi se o tome da se priroda i prirodni turistička resursna osnova ne može tek tako korigirati na način da se ne promišlja o održivosti i dugoročnosti.

Na goruće biogradske probleme prenapučenih plaža i nedostatka parkirališnih mjesta građani upozoravaju godinama. Aktivisti smatraju kako postoje elegantnija rješenja od nasipavanja plaže, arheoloških iskopina i izgradnje prometnice u neposrednoj blizini.

Zoran Maksan: Konstantan je pritisak na cijelu obalu da se nešto napravi, da se betonira, da vi i ja dobijemo koncesiju pa podkoncesije, da se zarade novci. To je zločin prema našem kraju. Nemoš sve resurse pocucati na svoju slamku.

Marina Bolanča: Ako bilo kojeg turista pitate što on ovdje cijeni u Hrvatskoj, on istakne - netaknutu prirodu, znači kroz taj kontekst mi moramo promišljati svoj razvitak i tu leži odgovornost svih nas da se u ovakvo promišljanje uključimo.

Mediteran kakav je nekad bio i netaknuta priroda naša su turistička deviza, no stvarnost je, nažalost, drukčija. Masovni turizam bez dugoročnog promišljanja, a sukladno tomu i interveniranje u prostor s kojim se građani ne slažu. Što o svemu misle u gradskoj upravi nismo saznali jer čelni čovjek Grada na naše pozive - nije odgovorio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.