Hrvatski radio

Radio Zadar

Biološka raznolikost na Vranskom jezeru

09.06.2015.

10:44

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan zaštite okolišai Dan biološke raznolikosti Park prirode Vransko jezero obilježio je pod geslom "Igre bioraznolikosti-kakvo sam društvo prirodi". Sudjelovali su učenici osnovnih škola iz Tisnog,Tkona i Stankovaca. Škole su se međusobno natjecale u nekoliko igara, a cilj je bio pokazati kako i edukacija može biti zabavna.

U igri „Nacrtaj raznolikost“, djeca podijeljena u parove opisivala su i crtala životinje koje obitavaju na Vranskom jezeru. Na taj način naučili su prepoznati i razlikovati ugrožene vrste životinja koje obitavaju na Vranskom jezeru. U igri „Poplava na Vranskom jezeru“ cilj je bio djeci ukazati na važnost očuvanja močvarnih staništa, jer u slučaju ekološke katastrofe i možebitnog isušivanja jezera mnoge vrste koje su prilagođene ovom specifičnom staništu bi bile na rubu izumiranja. U posljednjoj igri „Čapljino gnijezdo“ ideja je bila da djeca imitiraju čaplje i način na koji one savijaju gnijezdo, te tako nauče više o čapljama i očuvanju njihova krhkog staništa. Na kraju se održala tombola u kojoj su se izvlačili brojevi i dijelile vrijedne nagrade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.