Hrvatski radio

Radio Zadar

Bipartizam kao alat uspjeha

19.05.2015.

12:35

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj poslodavci i sindikati priznaju kako između njih nema pravog socijalnog dijaloga. Zbog takve situacije po cijeloj zemlji održavaju se radionice u sklopu projekta Europske Unije "Batos", a jedna takva priređuje se danas u Zadru.

Zbog loše gospodarske klime, svakodnevnih prosvjeda radnika i velike nezaposlenosti puno je otvorenih tema - kažu sudionici koji su mogli čuti i o iskustvima susjedne Slovenije i Njemačke.

Mi smatramo kako dijalog još uvijek nije dovoljno razvijen i da može biti bolji. Bipartizam uključuje odnose između poslodavaca i sindikata, znači dvaju socijalnih partnera. Zanimljiva je tema reforma javne uprave, tu imamo skoro pa identične stavove, i sindikati su danas shvatili da reforma donosi dobrobit napretku gospodarstva - istaknula je uvodno Lidija Horvatić, direktorica Odjela za socijalnu politiku i međunarodne poslove (HUP). 

 

Da sadašnja suradnja nije zadovoljavajuća - priznaje i druga strana.  Savjetnik za socijalnu politiku pri SSSH-a Darko Šeperić:

 

Mi smo se često, previše obraćali Vladi i očekivali da ona naše probleme riješi kroz zakone, umjesto da to pokušavamo raditi s poslodavcima. Mi u Hrvatskoj nemamo toliko loše radno zakonodavstvo ukoliko se ono poštuje u praksi. Mi kao sindikati tu činimo ono što možemo, mi prosvjedujmo, upozoravamo, pozivamo inspekcije, međutim tu je i odgovornost države koja mora osigurati da se zakoni provode.   

 

Iz Udruženja poslodavaca Slovenije, Anže Hiršl:

Mislim da je situacija u Sloveniji i Hrvatskoj slična. Imamo dobre i loše poslodavce. Imamo one koji znaju kako firmu gurati prema naprijed, i one koji stoje na mjestu uz nadu kako će to biti dovoljno i za sutra. Zapravo mislim da previše očekujemo od Vlade, treba se dogovoriti između socijalnih partnera, a Vlada onda može nešto olakšati, to je prije svga naša stvar. 

 

Radionicu provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Udruga poslodavaca Slovenije (ZDS), Konfederacija njemačkih poslodavaca (BDA),  granski sindikati udruženi u SSSH - Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat (SMH-IS) te Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE), uz potporu Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.