Hrvatski radio

Radio Zadar

Biramo hrvatske zastupnike u Europski parlament

26.05.2019.

07:39

Autor: HRT Radio zadar

ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell

ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

U Hrvatskoj se održavaju izbori na kojima će se birači opredijeliti za 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Hrvatska bira razmjernim sustavom uz mogućnost preferencijskog glasovanja, no oni vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje 10% glasova koje je osvojila njegova lista.

U Hrvatskoj će se moći glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci. Glasuje se na "listićima" sa 33 liste i 396 kandidata. Birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se zatekne izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći  glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles znat će se iza 23 sata. Podatke o odazivu DIP će objaviti u podne i u 17 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.