Hrvatski radio

Radio Zadar

Bit će još knjiga, ali uskoro umirovljenog profesora Pavuše Vežića

27.09.2017.

13:52

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Odjela za povijest umjetnosti zadarskoga Sveučilišta danas je predstavljena knjiga prof. dr. sc. Pavuše Vežića "Dvije memorije križnoga tlocrta - Sv. Vid u Zadru i Sv. Križ u Ninu". Knjiga je kruna višegodišnjeg istraživanja malenih kapela memorijalne funkcije.

U cijeloj Hrvatskoj povezuje ih slična križna forma i funerarna funkcija te kontinuitet samog oblika i njegove namjene. O knjizi su govorili Emil Hilje, Ivana Tomas, Ivan Josipović i sam autor koji je danas najavio svoje skoro umirovljenje i tom prigodom rekao kako će u svojoj penziji pokušati biti nemiran.

                  Kada danas gledamo Sv. Donat, Katedralu sv. Stošije, Sv. Šimu, bedeme - na svemu tome vidimo ruku Pavuše Vežića. Ovaj grad izgleda ovako jer je on kao konzervator svoj posao odradio vrhunski. Za kulturnu baštinu grada najzaslužnijima smatramo sv. Donata i Ivu Petriciolija, a ja bih u njihovo društvo uključio i prof. Vežića. Možda sam subjektivan, ali kad vidim što je sve učinio, doista kultura ovog grada može biti ponosna na njegov rad, rekao je danas o svom kolegi Emil Hilje prilikom predstavljanja knjige "Dvije memorije križnoga tlocrta - Sv. Vid u Zadru i Sv. Križ u Ninu" na Sveučilištu u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.