Hrvatski radio

Radio Zadar

Bivša ovisnica: "Ja sam ta koja uvijek prva dobije otkaz"

02.12.2016.

06:20

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stigmatizacija, predrasude, nepovjerenje prate liječene ovisnike u pokušaju da okrenu novu stranicu u svom životu. Njihovo zapošljavanje država potiče nizom programa financijske podrške. Pokušavaju ih vratiti na tržište rada kao jedan od načina resocijalizacije. No, bez većih rezultata.

Poslodavcima primjerice država nudi podršku financirajući 50 posto bruto plaće za godinu dana ukoliko zaposle bivšeg ovisnika.

 "Na žalost nema nekog velikog interesa poslodavaca", saznajemo od Elene Jurić u zadarskom Zavodu za zapošljavanje.

  Uspjeli smo ipak naći jednog zadarskog poslodavca koji je dao povjerenje liječenim ovisnicima. Radi se o tvrtki "Vigens" čija direktorica Elvira Strele smatra da baš svatko zaslužuje drugu priliku jer u onom trenutku kada su odlučili potražiti posao, kada su se odlučili vratiti u društvo napravili su ogroman korak.

    Iskustva koja imamo kao radna zajednica su pozitivna. Nismo požalili. Djelatnici koji su ih prihvatili bili su u početku rezervirani. Neki prema tome nisu blagonakloni. Ali ako se i vi i oni postavite tako da je to nešto čemu mi ne smijemo davati stigmu onda se polako i zajednica tome prilagodi i privikne. I zajednica funkcionira.   

 A da se teško riješiti prošlosti osjetila je na vlastitoj koži jedna bivša ovisnica. 

 I ja i puno dečki i cura s kojima sam pričala, gdje god se zaposlimo dajemo sto posto sebe u posao.

Ali opet smo mi ...  Evo,  krećem od sebe. Ja sam ta koja od  deset cura u butiku  prva dobije otkaz.

Ova je djevojka uspjela ipak pronaći posao u udruzi "Nada", koja zapošljava bivše ovisnike kroz program Javnih radova. Država to financira u punom iznosu osiguravajući plaću zaposlenika u cijelosti na razdoblje od godinu dana.  

  Udruge su nam jedini spas. Javni radovi nisu nešto od čega se može živjeti na visokoj nozi ali su dovoljni da se možete obući, prehraniti, a to je ono što nama treba, priča nam ova simpatična djevojka koja kao i mnogi liječeni ovisnici traži više  našeg povjerenja , a manje osude.

   Živimo u društvu s puno predrasuda ali, kako je rekla jedna od naših sugovornica, trebamo više u drugom čovjeku gledati ono što je dobro, a ne loše i na tome graditi međusobni odnos.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.