Hrvatski radio

Radio Zadar

13:20 / 17.09.2019.

Autor: Božidar Kolega

Bivši radnici Croatia Zadar line-a već 19 godina čekaju otpremnine

Bivši radnici Croatia Zadar line-a već 19 godina čekaju otpremnine

Bivši radnici Croatia Zadar line-a već 19 godina čekaju otpremnine

Foto: - / -

Bivši radnici zadarskog autobusnog prijevoznika Croatia Zadar line održali su danas mirni prosvjed ispred zadarskog Trgovačkog suda zahtijevajući isplatu otpremnina na koje čekaju već 19 godina .

Naime, tvrtka je otišla u stečaj 2000. godine, a iako su im, kako tvrde radnici, prethodni stečajni sudac i stečajni upravitelj priznali pravo na otpremnine, Trgovački sud u Zadru nedavno im je to pravo odbio zbog, kako stoji u objašnjenju suda,  nepravodobne prijave.  

Odluka suda stiže u trenutku kad su prodane nekretnine tvrtke te bi se radnici mogli barem dijelom naplatiti, kaže jedan od radnika Predrag Dušević.  Naime 74-evero bivših radnika potražuje oko 4 i pol milijuna kuna, te bi od predanih nekretnina uspjeli naplatiti  oko 15 posto svojih potraživanja:

Najprije smo mogli dokazivati da uđemo u stečajnu masu, sad kad smo dokazali kad imamo tu crkavicu dobiti sad i to ne daju. Ja ne znam što više raditi. Kome se obratiti.

Stoga su premijera i ministra Bošnjakovića  pozvali:

Evo ja javno odavde pozivam nakon 19 godina punih mučanja i ovog mukotrpnog rada . Pozivam gospodina premijera i gospodina ministra Bošnjakovića  da uđu u Trgovački sud u Zadar, da ovu hobotnicu raskrinkaju, jer ovo što se radi u Trgovačkom sudu u Zadru… evo gospodo vidite koja je firma spašena u Zadru.  Nijedna.

Sindikat i radnici  na odluku zadarskog suda su podnijeli žalbu Visokom trgovačkom sudu,   te se nadaju pozitivnom odgovoru.  Pravni zastupnik SSSH  Vedran Uranija

Ako rješenje bude negativno. Onda ćemo ići dalje prema Vrhovnom sudu. Prema Ustavnom sudu, nikad nećemo odustati. Ići ćemo prema Europskom sudu za ljudska prava.

Sindikat i radnici u tom slučaju najavljuju i nove prosvjede i to pred Banskim dvorima i Ministarstvom pravosuđa.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.