Hrvatski radio

Radio Zadar

Bježali od policije, vozili pijani bez dozvole...

31.01.2022.

14:37

Autor: Radio Zadar

Akcija prometne policije - ilustracija

Akcija prometne policije - ilustracija

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Tijekom kontrole prometa alkotestirana su 162 vozača, od kojih je 16 bilo pod utjecajem alkohola. Od evidentiranih prekršaja, zbog prekoračenja brzine prekršajno je sankcionirano 48 vozača, 17 vozača zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa te 5 vozača zbog nepropisnog pretjecanja.

Zbog korištenja mobitela u vožnji, prekršajno je sankcionirano 16 vozača, 3 vozača zbog vožnje pod mjerom zabrane upravljanja vozilom te po 1 vozač zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i zbog prolaska za vrijeme trajanja crvenog svijetla na semaforu. Zbog nepropisnog parkiranja sankcionirano je 36 vozača. Iz prometa je isključeno 20 vozača.

U tom se vremenu dogodilo 6 prometnih nesreća u kojima nije bilo ozlijeđenih osoba.

Najveća koncentracija alkohola od 1,58 g/kg izmjerena je 46-godišnjem vozaču, koji je u petak, 28. siječnja 2022. godine oko 23.40 sati u Benkovcu upravljajući osobnim vozilom zadarskih registarskih oznaka na semaforiziranom križanju prošao za vrijeme trajanja crvenog svijetla i nastavio vožnju Ulicom Antuna Mihanovića. Odmah potom policijski službenici su ga zaustavili te priveli u službene prostorije gdje je alkotestiran te je utvrđeno da je vozilom upravljao za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog ranije počinjenih prekršaja u prometu. Prilikom postupanja 46-godišnjak je galamio te se pokušao udaljiti iz službenih prostorija zbog čega su nad njim uporabljena sredstva prisile. Nakon provedene prekršajne obrade, u subotu prijepodne je zbog počinjenih više prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz Optužni prijedlog prepraćen na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Nakon saslušanja na Općinskom sudu okrivljeniku je određeno zadržavanje u trajanju do 10 dana, nakon čega je predan u zatvor u Zadru.


Ista koncentracija alkohola izmjerena je i kod 42-godišnjeg vozača osobnog vozila zadarskih registarskih oznaka jučer, 30. siječnja u 16.09 sati u Polači na DC503. Naime, prilikom kontrole brzine kretanja vozila mjernim uređajem, oglušio se naredbu policijskih službenika svjetlećom STOP tablicom te je nastavio vožnju. Policijski službenici su krenuli za njim i ubrzo ga sustigli. Vozač je isključen iz prometa i prekršajno sankcioniran zbog vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja propisane brzine te zbog postupanja suprotno naredbama policijskih službenika.


U subotu, 29. siječnja u 02.45 sati u Ulici dr. Franje Tuđmana u Zadru, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 34-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka, za vrijeme izrečene zaštitne mjere upravljanja vozilima B kategorije i od utjecajem alkohola od 1,24 g/kg. Zbog opasnosti nastavljanja ugrožavanja sigurnost prometa na cestama, vozač je isključen iz prometa te je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.