Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan Gospe od Sniga

05.08.2015.

09:57

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zavjetni blagdan Gospe od Sniga danas se svečano slavi u župi Kukljica. Nakon svečane svete mise održat će se tradicionalna procesija u kojoj će Gospin kip iz svetišta kod Ždrelca u pratnji brodova, biti prenesen u župnu crkvu u Kukljici.

Danas u Ninu tradicionalno zavjetno hodočašće na otok Zečevo s prijenosom Gospinog kipa.

Svake se godine početkom svibnja u Ninu okuplja veliki broj hodočasnika obilježavajući tako godišnjicu ukazanja Gospe.

Ona se, prema pisanim tragovima i službenom priznanju ondašnje Ninske biskupije, 5. svibnja 1516. godine na otočiću Zečevu ukazala pastirici, udovici Jeleni Grubišić. Nin je tako postao značajno marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okuplja velik broj vjernika. Blagdan Gospe od Zečeva se slavi prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća. Poslije misnog slavlja započinje svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su blagdanski uređene. Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva te pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji.

Čudotvorno Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri put tijekom godine: 5.svibnja, na utemeljeni blagdan i 5. kolovoza.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.