Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan je Sv. Stjepana - prvomučenika

26.12.2018.

07:35

Autor: sd

Blagdan je Sv. Stjepana - prvomučenika

Blagdan je Sv. Stjepana - prvomučenika

Foto: - / -

Drugoga dana Božića, Katolička crkva prisjeća se svojeg prvomučenika sv. Stjepana. Stipanja je državni blagdan u Republici Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama. To je ujedno dan kada u većini krajeva Hrvatske počinje blagoslov obitelji.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve. Njegovo ime na grčkom jeziku znači "kruna", "vijenac". On je oko 36. godine nakon Krista otvoreno propovijedao Isusov nauk i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika, zbog čega je bio osuđen i usmrćen kamenovanjem.

Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Sudbina mu je bila vrlo slična Isusovoj. Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru. Ikonografija prikazuje Stjepana kao mladića odjevena u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci i kamenom, znakom "oruđa" kojim je ubijen, u drugoj.

  U Zadru posebno svečano je u crkvi Sv. Šime, koja je nekad bila bila posvećana Stjepanu prvomučeniku. Svete mise slave se u 8 i 30 i večernja u 18 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.