Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan je Sveta tri kralja

06.01.2023.

07:37

Autor: Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Na današnju svetkovinu Bogojavljenja svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11,00 sati predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Na Bogojavljenje ujedno započinje Devetnica hodočašća župa iz cijele Nadbiskupije u pripremi za proslavu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale.


Sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su, ili mudraci, koji su se prema Evanđelju došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. U hrvatskoj tradicijskoj kulturi Sveta tri kralja označavaju svršetak božićnoga vremena.


Mudraci ostavljaju kuće i svoja dobra pa kreću na put i iz daleka dolaze u Betlehem. U kršćanskoj tradiciji teolozi iz trećega stoljeća Origen i Tertulijan pridonijeli su stvaranju današnje slike o "tri kralja". Origenu se pripisuje da je protumačio tri dara simbolično: zlato koje upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a smirna na njegovu smrt. 


Bogojavljenje je pak kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusa Krista. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.