Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan je Svih svetih

01.11.2018.

08:08

Autor: Sdrazic

Filip Brala/PIXSELL

Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Svetkovina je Svih svetih u čijoj molitvi Crkva izražava kršćanska uvjerenja o zajedništvu putujuće Crkve na zemlji s onom proslavljenom u nebu, a vjernici se prisjećaju pokojnih posjećujući njihove grobove, u tihoj molitvi uz plamen svijeća.

U Katoličkoj crkvi blagdan Svih svetih slavi se od 6. stoljeća, no, neovisno o vjeri, blagdan je danas prihvaćen kao zajednička civilizacijska vrijednost i u svim se zemljama zapadne kulture obilježava kao državni praznik.

Obilaskom grobova svojih pokojnih, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća brojni će Zadrani i žitelji Zadarske županije danas na svetkovinu Svih svetih iskazati poštovanje i zahvalnost svojim pokojnima.

Povodom blagdana, u 11 sati, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi u katedrali svete Stošije koncelebrirano misno slavlje. Tom će prigodom podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom. Poslijepodne, u 15 sati, na središnjem Gradskom groblju nadbiskup Puljić predvodit će Službu Riječi s odrješenjem za pokojne.

Crkva slavi svetkovinu Svih svetih 1. studenog već gotovo 1200 godina. Papa Bonifacije IV. posvetio je oko 610. rimski Panteon Bogorodici i svim mučenicima.

Godinama se svetkovina Svih svetih u Rimu slavila 13. svibnja, a poslije je prihvaćen irski i engleski datum svetkovine 1. studenoga. Papa Grgur III. posvetio je oko 740 god. u bazilici sv. Petra u Rimu posebnu kapelicu u čast Spasitelju, njegovoj Majci, apostolima, mučenicima i svim svetima.

Godine 827. papa Grgur IV. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih. Ta je svetkovina zapovijedani blagdan u Katoličkoj crkvi i spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i u korist bližnjih.

Svi sveti u Hrvatskoj se odnose na 335 svetaca. Njima je posvećeno gotovo 7.000 svetih mjesta u zemlji. Najomiljenija je Bogorodica Marija, a od svetaca je najzastupljeniji Ivan Krstitelj.

U zonama gradskih i mjesnih groblja očekuje se tako pojačan promet. Iz zadarske Policije najavljuju pojačan nadzor prometa, a na gužve prema Gradskom groblju spremni su i u zadarskoj Liburniji čiji autobusi voze prema nedjeljnom voznom redu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.