Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan je Velike Gospe

15.08.2019.

08:06

Autor: hrt zadar

Ivo Cagalj/PIXSELL ( ilustracija)

Ivo Cagalj/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Blagdan se slavi u velikom broju država, a u Hrvatskoj je državni blagdan. Svetkovina Velike Gospe na misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika osobito svečano se slavi u svim marijanskim svetištima u Zadarskoj nadbiskupiji .

U župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Svečano misno slavlje za vanjskim oltarom ispred župne crkve u 19,00 sati predvodi mons. Juraj Jezerinac, umirovljeni vojni biskup u RH. Nakon mise biskup Jezerinac predvodi procesiju s čudotvornom slikom Gospe Maslinske kroz taj gradski predio. Inače, misna slavlja traju od ranog jutra, posljednje u ovom prvom dijelu dana je u 10 i 30.

U starodrevnom svetištu Gospe od Zečeva u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije, na svetkovinu Velike Gospe mise u 8.30 i u 11.30 sati predvodi don Božo Barišić, ninski župnik i dekan.

15. kolovoza, na svetkovinu Velike Gospe u Pagu održat će se svečano koncelebrirano slavlje u župnoj crkvi Marijina Uznesenja s početkom u 19 sati. Misu će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Slavlje započinje u 18 sati, 164.-om zavjetnom procesijom s čudotvornim Gospinim kipom od svetišta Gospe od Staroga Grada do zborne crkve Marijina Uznesenja u Pagu, koja se održava neprekidno od 1855. te godine.

Svetkovina Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Škabrnji. Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi Marijina uznesenja u 11,00 sati, potom i procesiju kroz mjesto s Gospinim kipom, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Gospin kip kojega je puk častio u Škabrnji srbijanski agresor u Domovinskom ratu obeščastio je odrezavši sjekirom glave na kipu Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušena je i škabrnjska župna crkva Marijina uznesenja. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. g.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.