Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan je Velike Gospe

15.08.2015.

07:25

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je Velike Gospe odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička Crkva to je vjerovanje potvrdila kao svoju dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. Blagdan se slavi u velikom broju država, a u Hrvatskoj je i državni blagdan.

Svetkovina Velike Gospe na misnim slavljima koja okupljaju tisuće hodočasnika osobito svečano se slavi u četiri marijanska svetišta u Zadarskoj nadbiskupiji - svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, župama Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu i Škabrnji te na Velikom Rujnu na Velebitu u župi sv. Jurja u Starigradu - Paklenici. 

 

SVETKOVINA VELIKE GOSPE U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI :

1. Proslava svetkovine Velike Gospe tradicionalno okuplja više tisuća vjernika u župi Uznesenja BDM na Pagu. Mise u svetištu Gospe od Starog grada su u 6 i u 8 sati. U crkvi Marijina navještenja kod paških benediktinki misno slavlje s početkom u 9,00 sati predvodi don Zbigniew Korcz, župni vikar Paga. U zbornoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu svečano misno slavlje u 10,30 predvodi don Zdenko Milić, paški župnik.
U 18,00 sati u svetištu Gospe od Starog grada započinje procesija s čudotvornim Gospinim kipom od Starog Grada do Zborne crkve u Pagu. Po dolasku  u župnu crkvu Marijina uznesenja u Pagu, koncelebrirano slavlje u 19,15 sati u zbornoj crkvi Marijina uznesenja predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Uoči svetkovine, u petak 14. kolovoza, u svetištu Majke Božje od Starog Grada od 19,00 do 22,00 sata je prigoda za ispovijed. U 19,30 sati započinje molitva krunice, u 20,00 sati misno slavlje, a od 22,30 do 4,30 sati je cjelonoćno bdjenje.

2. U svetištu Gospe maslinske na zadarskoj Belafuži mise su u 6, 7, 8 (hodočaste župljani župe Bokanjac) i u 9 sati (hodočaste župljani župe Srca Isusova - Voštarnica). Misno slavlje u 10,30 sati predvodi belafuški župnik don Dario Tičić. U 18,15 započinje molitva krunice, a svečano euharistijsko slavlje u 19,00 sati za oltarom ispred župne crkve na Belafuži predvodi generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić. Prigoda za ispovijed je od 6 do 12 i od 17 do 20 sati.
U nedjelju 16. kolovoza u 19,00 sati je molitva krunice, a u 19,30 sati slavi se misa i bolesničko pomazanje. Nakon mise, 'Zbor mladih Belafuža' održat će oproštajni koncert za dugogodišnjeg župnog vikara don Thomasa A. Vargasa koji postaje župnikom Vrgade i Draga.
3. U župi Uznesenja BDM u Škabrnji svečano misno slavlje s početkom u 11,00 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi izaslanik zadarskog nadbiskupa, don Zdenko Dundović, dekan Zemuničkog dekanata. Misno slavlje s blagoslovom djece je u 18,00 sati. Nadbiskup Želimir Puljić ne predvodi slavlje u Škabrnji, kako to tradicionalno na Veliku Gospu slavi zadarski nadbiskup, jer ove godine sudjeluje na svetkovini u Sinju.

4. U svetištu Velike Gospe na Velikom Rujnu, na velebitskoj uzvisini od tisuću metara, tradicionalno se okuplja puk iz Podgorja i cijele Hrvatske koji ljetuje u tom kraju, među kojima su i brojni planinari. Svečano misno slavlje u 11,00 sati ispred Gospine crkve na Velikom Rujnu, potom i procesiju planinskim proplankom sa zavjetnom Gospinom slikom, predvodi dominikanac, dr. o. Alojz Čubelić.

5. Na Veliku Gospu osobito svečano je u bukovačkom svetištu Uznesenja Marijina u župi Rodaljice, gdje pješice hodočaste brojni iz 14 km udaljenog Benkovca i okolnih mjesta. Svečano misno slavlje u 9,00 sati predvodi don Anđelko Buljat, dekan Benkovačkog dekanata i župnik Benkovca. Misu u 11,00 sati predvodi don Nikola Tokić.
6. U župi Uznesenja Marijina u Korlatu misno slavlje u 9,00 sati predvodi župnik don Damir Šehić.

7. Dračevac zadarski svečano slavi svoju zaštitnicu i naslovnicu župe. Misno slavlje u župnoj crkvi u 10,00 sati predvodi župnik Dračevca don Gašpar Dodić. Svečano misno slavlje u 18,00 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom, predvodi mons. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

8. U župnoj crkvi Uznesenja BDM u Bibinjama misa je u 10,30 sati, a u 19,00 sati je svečana misa s procesijom s Gospinim kipom. Župa u Bibinjama posvećena je sv. Roku, pa su u nedjelju 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka, u staroj župnoj crkvi sv. Roka mise u 8,00 i u 19,00 sati. Nakon svečanog misnog slavlja u 10,30 sati, slijedi procesija s kipom sv. Roka. Sve mise predvodi župnik Bibinja don Roland Jelić.

9. U župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Ugljanu misno slavlje u 10,30 sati predvodi don Mario Soljačić, ugljanski župnik i dekan. Svečano misno slavlje u 18,00 sati i procesiju s Gospinim kipom predvodi don Igor Ikić, nadbiskupijski vikar za pastoral.

10. U župi Uznesenja Marijina u Salima svečano misno slavlje u župnoj crkvi u 11,00 sati predvodi saljski župnik i dugootočki dekan Martin Jadreško. U 18,00 sati je pjevana Svečana večernja i blagoslov s Presvetim oltarskim sakramentom.
Na blagdan sv. Roka u nedjelju 16. kolovoza, svečano misno slavlje u crkvi sv. Roka u Salima predvodi župnik don Martin Jadreško.

11. U župi Uznesenja BDM na Olibu svečano misno slavlje u 10,00 sati predvodi don Elvis Knežević, olipski župnik.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.