Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdan kraljice i Majke milosrđa

02.05.2016.

09:18

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proslava zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva i 500. obljetnice Gospina ukazanja slavi se danas u Ninu, središnjem marijanskom svetištu zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj.

Svečano misno slavlje u 11 sati i procesiju kroz mjesto predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Središnje misno slavlje u 18 sati, potom i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH.

Ninski župnik Barišić poziva svećenike da s vjernicima hodočaste u Nin i obogate ta slavlja te budu dionici milosti te velike obljetnice koja je Božji i Marijin dar cijeloj Crkvi.

Znanstveni kolokvij o Ninskoj biskupiji i čašćenju Gospe na ninskom području povodom 500. obljetnice svetkovine Gospe od Zečeva održava se u utorak 3. svibnja u 19,00 sati u župnoj dvorani u Ninu. Na kolokviju će izlagati predavači: prof. dr. Damir Magaš - 'Prostor Ninske biskupije', dr. Martina Dubolnić Glavan - 'Kulturni krajolik Zečeva u svijetlu materijalnih ostataka', mr. don Zdenko Dundović - 'Ninski kaptol i nadarbina Gospe od Zečeva', dr. Marija Dejanović 'Svetkovina Gospe od Zečeva'. U glazbenom dijelu sudjeluju Tamburaški orkestar KUD-a Branimir i klapa Condura. Kolokvij priređuje Društvo za povjesnicu 'Zmajević' Zadarske nadbiskupije.

 

Uskrsna pobožnost na Gospinom mulu u Ninu održava se u srijedu 4. svibnja. O. Jozo Milanović, OSB, iz benediktinskog samostana na Ćokovcu, u župnoj crkvi sv. Anselma predvodi misno slavlje u 18,00 sati. Nakon mise održava se susret djece, priredba dječjeg zbora iz Tkona i prigodna uskrsna pobožnost na Gospinom mulu u Ninu.

 

Dan Prikazanja Gospe na Zečevu slavi se u četvrtak 5. svibnja. U 6,00 sati iz župne crkve sv. Anselma u Ninu pješice kreću hodočasnici nakon blagoslova od strane župnika prema Zečevu. U 9,00 sati kreće hodočašće vjernika u procesiji lađama s Gospinog mula u Ninu na otočić Zečevo, gdje se u 11,00 sati slavi misa. Toga dana na svetkovinu Uzašašća misno slavlje u crkvi sv. Anselma u Ninu je u 19,00 sati, potom i ophod sa svijećama i Gospinim kipom, kad se obavlja i završna procesija s kipom Gospe od Zečeva. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.