Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdane provedimo mirno i bez pirotehnike

24.12.2021.

18:47

Autor: PU zadarska

default error photo

Policija savjetuje građane da poštuju prometne propise dok voze te da tijekom božićnih blagdana ne koriste pirotehnička sredstva.

Kako bi ovogodišnji blagdani protekli mirno i bez problema, policija poziva građane da ne koriste pirotehnička sredstva, da ne zlorabe eksplozivne i druge tvari te da ne pucaju iz vatrenog oružja, na što je usmjereno i provođenje akcije "Mir i dobro", koju policija tradicionalno provodi u ove vrijeme.

Petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja i njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. Također podsjećamo građane da je od ove godine zabranjena nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Kazne za građane kreću od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna.

Pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme predstojećih blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari, streljivo i ostala sredstva uporabom kojih mogu nastati neželjene posljedice te da bez posljedica predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva ukoliko ih nelegalno posjeduju. Protiv građana, koji dragovoljno predaju oružje koje ilegalno posjeduju, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Novost je da građani kroz akciju "Manje oružja, manje tragedija" također mogu bez ikakvih sankcija policiji predati i pirotehnička sredstva čije posjedovanje nije dozvoljeno. Oružje, streljivo i eksplozivna sredstva koja žele dragovoljno predati građani ne trebaju donositi u policijsku postaju, već mogu nazvati policiju na broj 192 te će na njihovu kućnu adresu doći stručni policijski službenici koji će ta sredstva preuzeti na siguran način.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:

oružje držati pod nadzorom i zaključano

nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu

ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje

pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama

pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola

koristiti ih na otvorenom prostoru

poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe

ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Preporuke za roditelje:

ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati

u ponašanju budite uzor svome djetetu

savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj

savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.

Promet: Savjeti za sve sudionike u prometu

Velik broj građana putovat će danas i sutra te je za očekivati da će se zbog toga u značajnoj mjeri povećati intenzitet prometa na cestama na području ove Policijske uprave zadarske. Najveće povećanje prometa očekuje se danas u poslijepodnevnim i večernjim satima, ali i na sam Božić te u nedjelju poslijepodne.

Policijska uprava zadarska stoga će, kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika.

Oni će pojačanim aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji krše prometne propise i na taj način ugrožavaju sigurnost odvijanja cestovnog prometa.

Pojačane policijske aktivnosti samo su jedan od čimbenika kojima se može utjecati na sigurnost u prometu tako da policija apelira na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno savjetujemo slijedeće:

prije kretanja na put provjerite ispravnost vozila, stanje guma i ostale opreme

pravovremeno se informirajte o stanju i uvjetima na cesti

ne krećite na put ako ste umorni

vežite se sigurnosnim pojasom

pobrinite se za primjeren smještaj djece u vozilu

prilagodite brzinu kretanja stanju na cesti

bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja

prilikom vožnje u koloni i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, povećajte razmak između vozila

u slučaju stvaranja prometne gužve, budite tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu

ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol ili opojne droge - poručuje PU zadarska.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.