Hrvatski radio

Radio Zadar

Blagdanska depresija: Ne brinite, ne mora biti sve savršeno.

29.12.2015.

14:04

Autor: S. Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrijeme je blagdana. Božić smo upravo proslavili, a pred nama je doček Nove godine. Prosinac nazivaju najljepšim razdobljem u godini pa u skladu s tim to bi trebalo biti vrijeme kada smo radosni, optimistični i okruženi svojom obitelji i prijateljima.

No, to nije uvijek tako i upravo zbog nametnutih zahtjeva kako bi savršeni blagdan trebao izgledati ovo razdoblje kod ljudi može izazvati blagdansku depresiju.

    Kraj godine vrijeme je kada počinjemo više razmišljati o učinjenom u prošlosti, svojim uspjesima i neuspjesima, planovima koje nismo ostvarili. I događa se da se u ovo doba godine osjetimo umorno, tužno i osamljeno. Ako takvo stanje sniženog raspoloženja potraje duže od dva tjedna to nazivamo blagdanskom depresijom, kaže spec. psihijatrije dr Renata Sabljar Dračevac.

 Još kada se tome pridruže brojne obveze oko planiranja, kupovanja, kuhanja, darivanja stres je sve veći. 
Blagdanska depresija često zahvati starije ljude koji žive sami, koji su izgubili voljenu osobu ili im djeca žive daleko pa su na blagdane sami.

  Pozdravljam stoga ovaj novi model dočeka Nove godine na trgovima, kaže dr  Renata Sabljar Dračevac.

   Na taj način nestaje onaj pritisak "bit ću sam u takvom trenutku". Tada vam čestitaju Novu godinu vama nepoznati ljudi, zažele vam sreću. Preporučam svakome tko može neka izađe, neka bude na trgu s drugim ljudima i osjeti    jedno zajedništvo.

Dobro je što blagdanska depresija obično kratkotrajna i traje dok ne prođu blagdani, no pripazite da vas u siječnju ne zahvati depresija praznog novčanika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.