Hrvatski radio

Radio Zadar

Boduli se jutros napokon domogli grada!

19.01.2017.

13:36

Autor: Suzana Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Olujna bura je u nekoliko navrata odsjekla male zadarske otoke od kopna podsjetivši još jednom na probleme s kojima se često suočavaju žitelji ovoga dijela Zadarske županije. Nakon višednevne blokade jutros je u zadarsku luku uplovio katamaran koji je u grad doveo putnike s Premude, Silbe i Oliba.

Otočani s popisom obveza i listama za kupovinu zadovoljni su što su se domogli grada. Teško je, vrlo teško jer nemamo pruge i zatvoreni smo kao u zatvoru, nemaš doktora nemaš ništa, kažu neki od otočana koje smo jutros susreli ispred broda.

Žitelji Premude ovih su dana imali najviše problema jer su čitav tjedan bili bez svježih namirnica. Predsjednik Mjesnog odbora i vlasnik jedine trgovine na otoku Veljko Žuvanić kaže: Kruha svježega nemamo od prošle srijede, nismo unaprijed znali kad trajekt vozi kad ne vozi, tako da smo kruh od petka bacili, od ponedjeljka smo također bacili, za srijedu nismo ni naručivali jer nismo znali hoće li ići, apsurd je da su mi jučer u 9 sati u Agenciji rekli da trajekt ide pa se za 15 min ispostavilo da ne ide, tako da nikad ne znate kad možete ukrcati robu za trgovinu. U petak trajekt nije došao, ponovio je vožnju u nedjelju ali nije dopremljena roba jer ništa u Zadru ne radi, u ponedjeljak je obavio vožnju za Ist, Olib i Silbu a Premudu izostavio iz nama nepoznatog razloga. Navodi Jadrolinije i Agencije su da je razlog bio sigurnost putnika ali Premuda je najsigurniji porat. Imamo i 17 milijuna kuna vrijednu novu rivu, a sad kažu da ne mogu uploviti. Uz to, čude nas i procjene kapetana koji će u neke luke pristati, u druge ne, kaže Žuvanić. Najviše nas kao otočane boli kad trajekt može doći, isplovi, a ne obavi cijelu liniju. To je veliki brod od 90 metara s dobrim motorima i dobrim manevarskim mogućnostima koji u svakom vremenu može doploviti. Katamaran ima drugačiji pogon i njemu je teže uploviti ali trajekt ne znam koje bi vrijeme trebalo biti da ne može isploviti. On je u ponedjeljak pristao na Ist, i na Olib i na Silbu a onda je odlučio da na Premudu neće doći.

Proteklih dana u prekidu je često bila i brodska linija Zadar - Preko te one prema Istu, Molatu i drugim manjim otocima. U zadarskoj gradskoj upravi svjesni su ovih problema - pročelnica odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba navodi kako su na adrese mjerodavnih upućeni dopisi: Jučer smo uputili jedan službeni zahtjev i na kabinet ministra pomorstva prometa i infrastrukture gdje smo molili da se ulože dodatni napori za normalizaciju prometa s obzirom da su nam ti otoci zaista odsječeni.
Otočanima je u ovoj priči puno bolja vijest iz vremenske prognoze koja za sutra najavljuje slabljenje bure pa se tada očekuje i potpuna normalizacija pomorskog prometa .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.