Hrvatski radio

Radio Zadar

Bogatstvo u blizini grada : 256 vrsta ptica

02.02.2016.

12:37

Autor: Andrea Buča

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz bok svjetskih močvarnih područja od 2013. nalazi se i Vransko jezero. Cilj Ramsarske konvencije je očuvanje onih područja koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta, o kojima u određenoj mjeri ovisi i čovjek.

Svjetski je dan močvarnih i vlažnih staništa. 2. veljače 1971. u iranskom gradu Ramsaru prihvaćena je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti. I naša je zemlja potpisnica Ramsarske konvencije, pa su se na popisu zaštićenih močvarnih područja svijeta našli Lonjsko polje, Kopački rit, Crna mlaka, delta Neretve i Vransko jezero. 

Uz bok svjetskih močvarnih područja od 2013. nalazi se i Vransko jezero. Cilj Ramsarske konvencije je očuvanje onih područja koja su od presudne važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta, o kojima u određenoj mjeri ovisi i čovjek. Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero:

         Zadaća parka je očuvanje prirode, stoga što su močvarna staništa uslijed gospodarskih zahvata u prostoru gotovo isčezla, navodi Katičin.

Osnovna karatkeristika našega najvećeg prirodnog jezera je ornitološki rezervat. Od 256 vrsta ptica za neke je Vransko jezero trajna, a nekima tek privremena adresa. Zimi su ovdje u najvećem broju.

        Ptice koje se sele sa sjevera Europe u Afriku moraju se negdje odmoriti, nahraniti da bi preletjele. Naš ornitološki rezervat je jedan od najvećih europskih tranzitnih aerodroma.

Vječan problem ovog kraja suživot je ljudi i ptica. Lokalno stanovništvo bavi se poljoprivredom, za njih su one štetočine.
               Kroz različite poticaje i programe koje provodi ministarstvo nadamo se da će se stanovništvo ovog kraja okrenuti stočarstvu jer je ta gospodarska grana s pticama komplementarna, kazao je Katičin.

Biološka raznolikost dramatično se pogoršala u posljednih 50 godina. Neke su vrste sasvim isčeznule. Naša je zadaća osvješćivati o važnosti ovakvih ekosustava kako bi budući naraštaji imali što naslijediti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.